Tor Karseth forteller om Hempa-forestillingen "Rypesvea"

Guttorm P. Haugen (1911-2003) er Veldres og Hedmarksviddas forfatter. Han debuterte som forfatter alt i 1944, men det var på slutten av 1960-tallet og noen år framover at han ga ut de fleste bøkene sine, blant annet romanen Rypesvea som Hempa skoles syngespill bygger på.

Vi møter 11-åringen Ole Bergeli og foreldrene hans. Den vesle familien sliter økonomisk. Faren Even er arbeidsledig, han lapper skor, men kundekretsen er stort sett i samme situasjon og har ikke mye å betale med. Even sliter med vond rygg og kommer seg ikke ut på jakt heller. Utvegen blir at naboen, Anders i Svea, lærer Ole å snare ryper. I kalde vintrer kunne nemlig rypene trekke ned fra fjellet og ned i lavlandet.

Men det er ikke bare Ole som er ute etter rypene. Rev, mår og hubro er også på jakt. Gamle Anders er en klok kar og formaner Ole: - Om vi herske over dyra, får vi itte lov å plage dom. Dyrevelferd og jaktetikk er viktige temaer i Haugens forfatterskap. Guttorm P. Haugen kjente skogene i Veldre og Ringsakfjellet som sin egen bukselomme. Han hadde innsikt i dyras levemåte og instinkter, og kunne også skildre naturen, ikke bare som forfatter, men også som maler. I mange år levde han oppunder Bjørgeberget. For Hempa skole som også ligger under Bjørgebergets topp, var det naturlig å gi seg i kast med Rypesvea.

Forestillingen hadde premiere i april 2016 og alle skolens elever var med på oppsetningen. Og her er CD'en med sangene!

Med hilsen fra Tor Karseth