Ringsaker er opprinnelig en stor industri- og jordbrukskommmune i norsk målestokk, men også varehandelen og servicenæringen er i sterk vekst. I kommunen er det over 3100 næringsvirksomheter, med et mangfold av små, mellomstore og store bedrifter med unik kompetanse og produkter. Byene Brumunddal og Moelv kan tilby et bredt utvalg av ulike servicetilbud.

Ringsaker har en unik beliggenhet i Innlandet

  • enkel tilgang til E6 og jernbane
  • nærhet til Gardermoen og Oslo
  • ca. 200.000 innbyggere innenfor en radius på inntil 45 min kjøring
  • midt mellom Hamar, Lillehammer og Gjøvik

Dette gjør Ringsaker til et godt lokaliseringssted for bedrifter med et regionalt og internasjonalt marked. 

I tillegg til å være landets største jordbrukskommune målt etter dyrket areal har Ringsaker mange store husdyrproduksjoner i Ringsaker. Som et resultat av et stort og mangfoldig jordbruk har Ringsaker Innlandets største næringsmiddelindustri, som blant annet er representert ved Tine Meieriet Brumunddal, Nortura Rudshøgda, Grilstad, Stabburet og Strand Unikorn. Med Moelven Industrier ASA, som er Skandinavias største tremekaniske bedrift og har hovedsete i Moelv, er Ringsaker en av landets største treindustrikommuner.

Ringsaker er også landets største hyttekommune med over 6.400 fritidsboliger, hvorav over 5.400 er hytter i fjellområdet. Sjusjøen er Norges største hytteby og har flere gode reiselivsbedrifter, og er et kjent reisemål for mange både sommer og vinter.  I 2013 er Sjusjøen bla.a kåret til stedet med Norges beste langrennsløyper.