Om SFO-tilbudet

Skolefritidsordningen i Ringsaker kommune skal være en pedagogisk tilrettelagt virksomhet. Den skal inngå som en naturlig del av skolens øvrige virksomhet og bidra til helhet og sammenheng i barnas hverdagsliv gjennom nært samarbeid mellom hjem, skole og lokalsamfunn.

SFO ved Kirkenær skole er et omsorg- og fritidstilbud for våre elever på første til fjerde trinn, og barn med ulike behov fra første til sjuende trinn. Kirkenær SFO skal inngå som et naturlig del av skolens virksomhet og skal være en del av skolens helhetlige læringsmiljø, hvor målet er å gi barna et stimulerende, lærerikt og mangfoldig tilbud. Skolefritidsordningen skal ta utgangspunkt i og være preget av barns behov for lek, omsorg og sosial læring. Den skal bidra til å utvikle barnas evne til samarbeid og fremme flerkulturell forståelse. Tilbudet skal stimulere barnas naturlige nysgjerrighet og kreativitet og være tilpasset barnas individuelle behov.

Skolefritidsordningen er utover dette opprettet og organisert i henhold til kommunale vedtak og nasjonal rammeplan for SFO. Ringsaker kommune tilbyr tre alternativer for plass i SFO; hel plass, halv plass og en fast dag pr. uke. For elever på 1. – 3. trinn er det gratis 12 t/uke. Dette tilsvarer halv plass. Søknadsfristen er 1.februar og leveres digitalt på SFO-portalen.

Satsingsområder

Sosial kompetanse
Mål: SFO skal være en arena for utvikling av sosial kompetanse og allsidige ferdigheter i samhandling med andre i ulike situasjoner

Natur, miljø og bærekraftig utvikling
Mål: Gjennom tilrettelagte aktiviteter og lek skal elevene gis mulighet for undring, refleksjon og utforskning av ulike fenomener innen natur og teknikk samt oppøve en økt miljøbevissthet

Fysisk aktivitet og lek
Mål: Gjennom daglig fysisk aktivitet og lek skal eleven videreutvikle sine sosiale og grunnleggende ferdigheter, og gis mulighet til å etablere og utvikle vennskap. Alle barn skal oppleve glede og mestring i lek og læring ved å utfolde seg i både organisert lek og i frilek.
Lek
Leken er en viktig del av barns utvikling og gir rom for både kreativitet, utfoldelse og læring. Hos oss skal barna ha mulighet til frilek, organisert lek og å kunne ta det helt rolig om man ønsker det.
Det viktigste for oss er å gi mulighet til utfoldelse, at våre barn skal oppleve mestring og ha det moro. Gjennom lek får barn god mulighet til å lære seg å kommunisere og samhandle med andre. 
Lek inngår i mange typer aktiviteter og er en del av det helhetlige tilbudet.

Allidrett
Vi vet at fysisk aktivitet er viktig for barns utvikling og helse. Hver torsdag i dette skoleåret skal vi legge til rette for at barna skal få prøve seg i ulike idretter. Målet er å få prøve mye forskjellig, og å få så mange erfaringer som mulig. I tillegg til den fysiske gevinsten vil aktiviteten være en god måte for barna å skape samhold seg imellom. For oss er det viktig å tilrettelegge dette på en slik måte at barna opplever glede og mestring. Opplegget vil vare ca. 45 – 60 minutter. Erik og Simen har ansvaret for opplegget. Aktiviteter vil fremkomme av månedsplanen. 

Kultur 
Mål: Elevene skal gis erfaring med varierte former for kunst og kultur, og få mulighet til å utvikle sine kreative og estetiske evner gjennom arbeid med ulike uttrykk.

Mat og måltidsglede
Mål: Kirkenær SFO skal legge til rette for at måltidet fungerer som en læringsarena for sosiale og språklige ferdigheter. Barna skal utvikle matglede, og få kjennskap til matvarer som fremmer god helse.
Matjungelen
I år har Kirkenær SFO fått muligheten til å være en del av Matjungelen. Det er et gratis aktivitetsprogram for barn i SFO, der de kan oppdage og oppleve en jungel av mat og oppleve matglede i fellesskap. Her kan de utforske, leke og lære om mat som er bra for kroppen og for kloden.
Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet av Folkelig i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.
Aktivitetsoppleggene er konkrete og lekpregede aktiviteter for barn som gir engasjement og kunnskap om mat og miljø. Aktivitetene vil «bakes» inn i temaer som allerede er satt i vår årsplan.
I tillegg til aktivitetsopplegg for barna, materiell, utstyr og oppskrifter følger det med kompetansehevingspakker for personalet. Vi har også tilgang på ressurspersoner som kan gi oss hjelp og råd om vi skulle trenge det. Kirkenær SFO vil være opptatt av å bruke norske råvarer – helst så kortreist som mulig. Vårt mål er også å dyrke noe av maten vi vil bruke selv. Dette vil først bli et opplegg i vårhalvåret.  Marita er prosjektleder hos oss i tett samarbeid med SFO-leder.

Temaer i matjungelen:

  • Kosthold
  • Lek og utforsking
  • Mat og måltidsglede
  • Matkultur
  • Matlaging
  • Matmot
  • Miljø og bærekraft
  • Naturglede

Dere kan lese mer om dette på matjungelen.no

Åpningstider

Vi har som eneste SFO i Ringsaker kommune åpningstid 07.00 - 17.00 hver dag, også i skolens ferier. Unntaket er jule - og påskeuken, samt juli måned hvor det er feriestengt.