Nybygget plasseres i et svakt skrånende terreng sør for Præstvegen og Prøysenstua. Det legges skånsomt ned i på skogbunnen i bakkant og løfter seg på påler i forkant. Atkomsten for publikum vil bestå av en tre meter bred trerampe. 

Teleskopamfi
Huset skal inneholde kafé og publikumsfasiliteter, teatret Bakvendtlandet og områder for faste og temporære utstillinger. Det vil ha fordypningsrom som snekkerverksted, tekstskrivingsverksted, lyttestasjoner, bibliotek, møterom og eventyrkrok for barn. Teatret får teleskopamfi med plass til 160-200 personer i teleskoptribune, og skal fungere som ett stort rom med flatt gulv når amfiet er inntrukket. Slik vil det gi rom for andre aktiviteter. På grunn av den sentrale plasseringen i bygget kan scenen også åpnes mot kafeen og gi mulighet for kaféteater. 

Resepsjon, butikk og kafé samlokaliseres slik at alt kan betjenes av én person i lavsesongen. Kafeen rommer 150 personer og derfra skal du kunne gå ut på en terrasse med utsikt mot Prøysentunet og kulturlandskapet i nord. 
- Huset ønsker å fremstå som et ærlig bygg fritt for fikse og påkostede løsninger, skriver Snøhetta i sin søknad om byggetillatelse. 

Åpner i 2014
Det er investor Arthur Buchardt som bygger det nye Prøysenhuset. Grunnsteinen legges ned av statsminister Jens Stoltenberg 23. juli i år og bygget åpner i forbindelse med Alf Prøysens 100-årsjubileum 23. juli neste år.