– Det betyr at vi også i år har ny rekord i antall turgåere. Flest besøk har Bjørgeberget i Brumunddal hatt, forteller folkehelsekoordinator Wenche Enge.
 
Torsdag 19. oktober var det utdeling av årets 31 premier. Hovedgevinsten, en overnatting i tretopphytte, gikk til Tor Arne Berg.
 
Etter utdelingen kunne turgåerne inspireres av tursøster Stine Schultz Heireng, som slår et slag for lavterskelturer i nærmarka. Sammen med søsteren Hege hadde hun i fjor 52 overnattinger ute i løpet av 52 uker. Det resulterte i turbloggen tursøstre.no, boka «Norges beste tureventyr» og priser som Årets Villmarking og Friluftslivsprisen. 
 

Store opplevelser i nærmarka

– For å få det til måtte vi gjøre noe med livene våre. Vi måtte prioritere friluftslivet, gjerne på bekostning av tiden i sofaen, forteller Stine.
 
Som småbarnsmor fant hun kreative løsninger for å komme seg ut på overnattingstur. 
 
– 34 av de 52 turene var i nærmarka. Ofte møttes vi etter ungene hadde lagt seg. Vi tok kveldsmaten i hengekøya over Oslo og kunne dra på jobb med røde roser i kinnene, forteller hun.
 
Tursøstrene heier på nærmarka, og mener man kan ha store opplevelser rett bak huset sitt. 
 
– Det trenger ikke være lange turen. Du kan likevel få store naturopplevelser. Duggvåt lyng, morgensola som skinner på høstgule blader, regn nede i byen som legger seg som et snøhvitt teppe oppe i marka, månen som lyser opp hele skogen. Det gir energi og overskudd, sier Stine. 
 

10 tips og lærdommer fra tursøstrene


1. Dørstokkmila kommer alltid til å være der.
2. Bare pakk sekken! På korte turer er det ikke så nøye hvordan du pakker.
3. Naturliv gir overskudd.
4. Å være på tur gir tid med hverandre og med barna. 
5. Prøv hengekøye! Den er lett å bære og du trenger ikke teltplass. Ha alltid liggeunderlag og sovepose tilpasset sesongen. 
6. Bruk nærmarka! Gå litt utenfor de vante stiene så finner du perler du kan ha helt for deg selv.
7. Korte turer er også turer.
8. Inviter venner og sett dato.
9. Sjekk værmeldingen om du er litt usikker. Er det meldt fin vær? Ta middagen ute!
10. Ha det gøy på tur!