Det er 4. trinn ved Fossen skole som har gjennomført Ungt Entreprenørskaps program «Vårt Lokalsamfunn». Som en del av programmet skulle elevene komme med forslag til hva man kunne fylle et tomt butikklokale i deres lokalsamfunn med.
- Elevene endte da opp med tre ulike forslag hvor det ene var lekebutikk. Så langt var dette en helt vanlig skoleoppgave, men så sa en av elevene at de ikke trengte å velge leketøysbutikk i det nye lokalet om utvalget ble bedre hos Moelv EL-Handel, forteller næringsrådgiver i kommunen, Heidi T. Karlsen.
 
Gikk gjennom utvalget
Karlsen kontaktet Moelv EL-Handel som tente på ideen om å la barna få si sin mening. Elever i 1. og 4. trinn besøkte butikken og gikk nøye gjennom vareutvalget. Deretter besvarte de en undersøkelse med spørsmål de ansatte i butikken ønsket å få belyst. Spørsmålene omhandlet vareutvalg, prisnivå og handelslekkasje.
 
Tas på alvor
- Resultatet viser at butikken hadde et større utvalg av leker enn elevene trodde. Lekene de savnet var blant annet Barbie og Babyborn – leker som er knyttet til særskilte butikkjeder. I tillegg var det konkrete ting innen Lego de ikke fant i butikkhyllene, forteller Heidi T. Karlsen.
Moelv EL-Handel visste fra før at handelslekkasjen til Gjøvik var stor, og fikk det bekreftet av elevene. Dette ønsker de å gjøre noe med.
- Vi har tatt elevenes tilbakemeldinger på alvor. Allerede denne uka kommer det inn varer elevene savnet i butikken, sier daglig leder Tom R. Berget.
 
- Dette er byutvikling
Vegard Larsen i Ungt Entreprenørskap er svært fornøyd med samarbeidet med skolene i Ringsaker. 
- Det er utrolig moro at innspill fra arbeidet med programmet «Vårt lokalsamfunn» tas tak i av kommunens næringsavdeling, og fører til direkte målrettet arbeid i lokal handelsnæring, sier Larsen. 
Næringsrådgiver Heidi T. Karlsen er klar på at dette handler om byutvikling.
- Gode og attraktive butikker i sentrum er viktig. Her har man ved hjelp av brukergruppa gjort en av butikkene mer attraktiv. Et resultat av det kan være mindre handelslekkasje, avslutter hun.