En gjeng veldig spente elever ankom byggeplassen der IKEA er under oppføring. De ble ønsket velkommen av varehussjef Jens Listrup, som fortalte litt om IKEA og historien bak det internasjonale konsernet som har rundt 150.000 ansatte verden over. Elevene fikk også utdelt gule vester som skal brukes på fremtidige besøk på IKEA-tomta.

Tidskapsel
Hver elev hadde med seg en egen konvolutt med tegninger og brev som beskrev deres tanker om nåtiden og hvordan verden ser ut om 200 år. Elevene Tollef og Emma presenterte noen av tegningene, og det var tydelig at elevene hadde gjort seg mange tanker både om hvordan dagens samfunn kunne beskrives og hvordan de ser for seg at framtida ser ut. Brevene ble lagt i en solid plastkoffert sammen med legobiter, en mobiltelefon, et telys og dagens aviser som en hilsen til de som måtte grave den opp en gang i framtida. 

Klimabudbringere
Femtetrinnet ved Kirkenær er valgt ut til å bli "klimabudbringere" i et samarbeid mellom IKEA og WWF. Her får elevene mulighet til å lære om WWF og arbeidet organisasjonen gjør verden over for å sikre at miljøet ivaretas på en bærekraftig måte. Samtidig får femteklassingene følge byggingen av "sitt" lokale IKEA, og se hvordan det tilrettelegges for å imøtekomme idealene fra WWF. 

– Jeg visste ikke at IKEA er så opptatt av miljø, men nå har jeg fått lære mye om hvor viktig det er å ta vare på miljøet og hvordan IKEA jobber med det, sa Emma fra Kirkenær skole. Femteklassingene stilte mange spørsmål både om IKEA og om miljøet, og de fikk svar på det meste fra varehussjefen samt fra en representant for WWF. 

– Det er så fint å ha med elever i nettopp denne aldersgruppa, for de har både mye kunnskap og mange gode spørsmål. Og så er de ikke redde for å spørre om det de lurer på, og det gjør at vi får mange gode samtaler, sier Nina Schefte, leder for bærekraft i IKEA Norge.