Ordfører Anita Ihle Steen hadde satt opp et program som viste bredden av kommunens tjenesteområder. Dagen startet med et besøk hos vannverket og renseanlegget på Tingnes. Der fikk 8. klassingen se hva den daglige driften av vannforsyning og avløpshåndtering innebærer. 

– Jeg lærte mye om hva som skjer før vi får vann i springen, sa Lavrants. 

Mannsdominert
Neste programpost var brannstasjonen i Brumunddal. Der fikk Lavrants informasjon om Ringsaker brannvesen og hvilke krav som stilles for å bli brannmann. Brannsjef Ragnar Sund kunne fortelle at brannvesenet i fjor hadde 432 utrykninger og at yrket er svært mannsdominert. Mens politiet har egne testkrav til kvinner, er kravene for kvinner og menn som skal være røykdykkere like. 

– Men fra 1. juni har vi fått to jenter med på laget. Det er vi veldig fornøyde med, fortalte brannsjefen. 

Utrykning med blålys
Etter å ha fått demonstrert hva som skjer når man heller vann på en brennende frityrkoker bar det rett i brannbilen og ut på utrykning. I et nedlagt bygg fikk ordføreren og Lavrants se hvordan røykdykkerne jobber og hvor viktig rolle det varmesøkende kameraet har for å finne mennesker i en brann. 

– Dette var utrolig kult å være med på, uttrykte Lavrans etter øvelsen.

Lærerikt
Sammen med ordføreren avsluttet han jobbskyggingen på Fagerlund skole hvor de deltok i undervisningen til 4. klasse. 

– Dette har vært en veldig spennende dag!  Jeg har blitt kjent med Lavrants og hatt fine timer med engasjerte ansatte på teknisk drift og brann, og flotte elever og ansatte på Fagerlund. Jeg lærer noe nytt hele tiden, oppsummerte ordfører Anita Ihle Steen.