– Jeg føler meg heldig som får tenne stjerna. Det gjør meg veldig glad, forteller 17-åringen.

Symboliserer håpet
Initiativtaker bak Prøysenstjerna, Hans Christian Medlien, har i lengre tid fundert over hvem som skulle få æren av å tenne stjerna 23. november – datoen Alf Prøysen døde. 

– Det skulle være en person med forhold til ordet håp. Når jeg fikk høre om Ahmad viste jeg at jeg hadde funne den rette. Historien hans forteller ideen bak stjerna, den skal motivere og inspirere andre til å jobbe for sine mål og håp, sier Medlien. 

Ahmad S. Samandari flyktet fra Afghanistan som 8-åring etter at hjemstedet hans ble angrepet og faren drept. Etter 5-6 vanskelige år i Iran begynte reisen mot Norge.  Han kom til Brumunddal i 2012, og går i dag på videregående skole og er leder av Changemaker Ringsaker. 

– Håp er veldig viktig for meg. Det handler om å ha tro på framtida, sier Samandari. 

Sendes på NRK
På Det Norske Teater i Oslo avsluttes jubileumsåret med en festforestilling 23. november. Forestillingen sendes på NRK, og TV-sendingen avsluttes med tenningen av stjerna på Rudshøgda. 

– 23. november blir en festdag på Prøysenhuset. Vi debuterer med julebuffeten, og får besøk av den første Prøysenprisvinneren Øyvind Sund og hans kor. Hit kommer også Tor Bergundhaugen, James Dickenson, femti barn fra Gaupen skole og Anna Sundström Otervik, forteller Hogne Moe på Prøysenhuset. 

Han oppfordrer alle til å ta turen til Rudshøgda og Prøysenhuset for å bli med på festen. Tenningen av stjerna vil skje cirka klokka 19.30.