– Vi har så utrolig mye å by på av lokalproduserte varer. Nå vil vi etablere et utsalg av kortreist mat som skal være en god salgskanal for lokale produsenter. Dette skal være et sted der det bugner av lokale råvarer, et kjøkken som sørger for lukt og smak, et sted der en kan handle lokalmat, spise en enkel lunsj eller avslutte kvelden med et glass vin om en ønsker, sier rådmann Jørn Strand.

Tid for mat
Som forbrukere blir vi stadig mer bevisste på hva vi spiser og hvordan maten er produsert. Folk vil vite hvor maten kommer fra, gjerne med fornavn på personen som plukket gulrota eller fôret sauen. 

– I Ringsaker er det kort vei fra jord til bord. Vi har dyktige gårdbrukere som produserer et vidt spekter av spennende matvarer, men vi mangler et godt utsalgssted for alle disse produktene. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier næringssjef Tor Rullestad. Han har vært i kontakt med en rekke produsenter, og de er svært positive til prosjektet.

Fylkesmannen og Innovasjon Norge har vært med i dialogen og er begge positive til det initiativet som nå tas. 

– Fylkesmannen i Hedmark ønsker å rose Ringsaker kommune for et godt initiativ! Et positivt tiltak for å gjøre lokalmat fra regionen mer synlig og tilgjengelig i markedet. Lokalmat og drikke vokser tre ganger raskere enn resten av dagligvaremarkedet, og veksten fortsetter. Vi synes prosjektet har flere spennende sider, og med noen grep som vi tror vil være attraktive for alle parter, også de lokale produsentene.  Flott at landets største landbrukskommune vil gjøre en ekstra innsats for lokal mat!, sier landbruksdirektør Haavard Elstrand.

Går i dialog
Det vil framover være tett dialog med produsentene og MjøsAnker, som skal drive lokamatutsalget. Knut Braastad og Siv Stafsnes-Gregersen var til stede i orienteringsmøtet og bejublet konseptet.

– Ringsaker er landbrukskommune nr. 1. Det er viktig at Ringsaker får et slikt utsalg, og for meg er dette en mulighet til å øke salget. Her er det både riktig tidspunkt, riktig sted og riktig driver, sier Knut Braastad.

– Jeg har etterlyst samarbeid om lokalmat. Vi må få samlet produktene og synliggjort dem sammen. Produktene vil selge enda bedre når de selges samlet. Mine pølser ser enda bedre ut når de ligger ved siden av produkter fra eksempelvis Kvarstad og Monsveen, enn om de ligger alene, sier Siv Stafsnes-Gregersen. 

Erfarne drivere
Det skal nå jobbes fram en intensjonsavtale mellom Ringsaker kommune og MjøsAnker. 

– MjøsAnker har mye god kompetanse, og gjennom et samarbeid med dem sikrer vi oss en sikker og god driver med et viktig samfunnsoppdrag, sier Rullestad.

– Det er en glede å bli forespurt om å bli med på dette. Utsalget skal ose av kvalitet, det skal være et foretrukket sted å gå og kjøpe maten til hverdag eller til fest. Vi sørger for distribusjonen fra produsentene og inn til utsalgsstedet. Dette bidrar til å skape mange fine arbeidsplasser, sier daglig leder Erik Tangen.
 

– Nå er det bare å jobbe alt hva remmer og tøy kan holde, slik at vi kan åpne i mai, avslutter rådmann Jørn Strand.