Vi er landbrukskommunen med hele verdikjeden. Med grunnlag i landbruket har store næringsmiddelbedrifter vokst fram hos oss. Nortura, Grilstad, Stabburet, Tine og Strand Unikorn for å nevne noen. En offensiv og nytenkende næringsmiddelindustri. Nye produkter og nye smaksopplevelser. Vekst og nye arbeidsplasser. Senest nå med Norturas samlokalisering på Rudshøgda, som gir 80-100 nye arbeidsplasser i Ringsaker. 

Fruktbar jord omgir oss på alle kanter. Kort vei fra jord til bord. Lokale og sporbare råvarer byr på kvalitet og trygghet. Maten vår gir oss stolthet og identitet. Det er en stadig økende interesse for mat, og folk er mer opptatt av hvor den kommer fra, hvordan den foredles og hva den inneholder. Folk ønsker å vite hva de spiser. Stadig flere velger å betale litt mer for å få lokalproduserte varer. 

I Ringsaker kan vi være stolte av jobben gardbrukerne våre gjør hver dag. De er dyktige, innovative og tør å satse. Landbruket har utfordringer, men bøndene i Ringsaker har vært flinke til å se muligheter og få ting til. Reiseliv som tilleggsnæring og mye mer enn det. Kulturlandskapet som det vakreste øyet vet. Gårdsturisme med muligheter for overnatting. Klatrepark, kafé og salg av klær og produkter. En smak fra gården, og en smak av Ringsaker. Kortreist og velsmakende mat. Våre mange småskalaprodusenter skaper seg hver dag enda mer kjente navn langt utover regionen. De bygger sterke merkevarer for Ringsaker og regionen. Vit at vi heier på dere. 

Kortreist mat er framtida. Vi er mer bevisst på klima og miljø, og det går mot et grønt skifte. Vi vil vite hvor maten kommer fra, og vi vil ha mat som er lokal. Det har vi! Setter du deg i bilen, kan du få alt du vil. Spekepølse på Stubberud. Rømme hos Monsveen. Sjokolade hos Kvarstad. Eplejuice hos Braastad. Poteter på Hoel. Knekkebrød på Skafferiet. Solbær fra Mølstad. Slik kunne vi fortsatt. Men alle kjører ikke rundt. Hva om vi klarte å samle mye av dette i ett utsalg? Et matfat du kan plukke fra?

Vi har luftet ideen. Satt oss rundt bordet. Lokale produsenter er med. Næringsmiddelbedrifter er med. Landbruksdirektøren er med. Innovasjon Norge er med. MjøsAnker drifter løsningen. Tema Eiendom har lokalene. Alle er med. Alle er enige om at vi har et behov og en skikkelig god mulighet. Alle er enige om at matfatet naturligvis må være i Ringsaker. Sammen sørger vi nå for å realisere det. 

Se for deg torget i Brumunddal. Koseligfaktor og småbypuls. Et matfat som bugner av de beste råvarer. Et kjøkken som sørger for lukt og smak. Her skal du finne alt det beste fra hele regionen. Du skal kunne handle til middag her, spise en enkel lunsj her eller kanskje avrunde kvelden her med et glass vin (ikke helt lokalt, men lell). Dette blir et sted du ikke kan la være å gå innom, og du vil komme tilbake gang etter gang etter gang. Et tilbud for innbyggere i regionen. Et stoppunkt for turister og tilreisende. 

Vi er landbrukskommunen. Vi er matkommunen. Nå befester vi posisjonen. Våren 2016 er vi i gang. Velkommen til oss. Det er tid for mat!

Kronikk skrevet av ordfører Anita Ihle Steen og rådmann Jørn Strand