– Åpen barnehage er veldig sosialt, både for barna og for foreldrene. Her lærer barna å være sammen med og leke med andre barn. Åpen barnehage er jo egentlig akkurat som en vanlig barnehage, bare at vi voksne er med, sier Nina.

Hver fredag tar hun turen til Familiens Hus i Brumunddal med datteren sin. 

 – Synne er i vanlig barnehage fra mandag til torsdag. Men fordi jeg har mulighet til å være hjemme sammen med henne på fredager, pleier vi å dra hit. Her kan vi være sammen, men samtidig omgås andre barn og voksne, legger hun til. 

God barnehagetilvenning 
Loan Truc Mai er hjemme i svangerskapspermisjon med sitt andre barn, Emma på seks måneder. Hun bruker Åpen barnehage i påvente av barnehageplass, og er strålende fornøyd med tilbudet. 

– Her kan barna leke, mens de voksne kan prate og drikke en kopp kaffe eller te. Å være her er god barnehagetrening for foreldre og barn. Vi utveksler erfaringer og diskuterer utfordringer man opplever som forelder.

– For eksempel fikk jeg gode råd og veiledning av de som jobber her, da jeg slet med å innarbeide gode søvnrutiner med Emma, legger hun til. 

Forebyggende tiltak for god psykisk helse
Kari Ingeborg Berg er utdannet førskolelærer og jobber til daglig i Åpen barnehage.

– Det viktigste intensjonen med Åpen barnehage, er å være nettverksbyggende. Vi førskolelærere kan gi råd og veiledning der og da, men vi tilbyr også en mer systematisk veiledning og foreldrekurs over tid, forteller hun.

 – Vi er her for den enkelte, og er opptatt av å lære oss navn på både barn og voksne som kommer hit. Dette er en plass der du skal føle deg hjemme og være trygg nok til å stille spørsmål. 

I følge en undersøkelse gjort av Universitetet i Tromsø for noen år siden, er gjennomsnittsbrukeren av Åpen barnehage i Ringsaker en kvinne i slutten av 20-årene med høgskoleutdanning. 

– Men her er alle med små barn velkomne; foreldre, foresatte og barselgrupper, avslutter Berg. 

Dette er åpen barnehage i Ringsaker:

  • Et gratistilbud for foreldre og foresatte med barn i alderen 0-6 år.
  • Et barnehagetilbud der du kan være sammen med barnet ditt.
  • Førskolelærere med sterk faglig pedagogisk kompetanse kan gi deg råd og veiledning i oppdragerrollen. 
  • Ringsaker kommune har åpen barnehage i Brumunddal, Nes og Moelv.


Åpen barnehage i Brumunddal: 
Mausetvegen 11 (Familiens hus)
Tlf : 62 33 59 32
Åpningstider: Mandag og fredag fra 09.00-13.00

Åpen barnehage i Moelv:
Storgata 106
Tlf: 62 34 78 10
Åpningstider: Tirsdag og torsdag 09.00-13.00

Åpen barnehage på Nes:
Tingnesvegen 720
Tlf: 62 33 55 52 / 62 33 55 55
Åpningstider: Tirsdag 10.00-14.00