Ringsaker kommune fortsetter storsatsingen på barn og unge, og Prøysenhusteateret setter i juli opp teaterforestillingen «Brakar og Joanna», skrevet av Geirr Lystrup. Premieren blir onsdag 5. juli kl. 18.00.

– Dette er stas. «Brakar og Joanna» er et hjertebarn for meg, både musikalsk og tekstlig. Jeg gleder meg til sommeren, sier hovedrolleinnehaver Lystrup

Men «bæssfar» trenger medspillere. Derfor inviteres store og små amatørskuespillere til audition i Prøysenhuset onsdag 8. mars og torsdag 9. mars fra kl. 17.00-21.00.

– «Brakar og Joanna» er den morsomste forestillingen jeg noensinne har jobbet med, sier Asle Berteig, regissør og kultursjef i Ringsaker. 
Med seg på laget har han produsent Marthe Sørby, til daglig leder for allmennkultur, og produksjonsleder og kulturrådgiver Rebekka Joswig. 

«Brakar og Joanna» er en forestilling om vennskapet mellom Brakar, sjølveste storbamsen, og den vesle jenta Joanna. Dette vennskapet fører til store forviklinger.

– Stykket handler i bunn og grunn om redselen for det fremmede og hvordan det fremmede kan bli ufarlig når man blir kjent med det, noe som er viktig for regionen og landet vårt akkurat nå, sier Berteig. 

I alt vil over 40 skuespillere bli involvert i oppsetningen, og rollene som skal fylles er mange og varierte.

– Vi trenger ei jente på mellom 8 og 12 år til å spille Joanna. Siden dette er et syngespill, er det viktig at hun behersker sang, sier Berteig. 

I tillegg er regissøren ute etter å finne voksne menn og kvinner i alderen 20-60 som kan spille den sleipe sirkusdirektør Gyldenløwe, sirkusdronning Carolina, Joannas mamma, en pågående journalist og humoristiske lensmann Pittenbom.

Ti barn i alderen 6 til 10 år som kan spille småbamser må også på plass. Og ikke nok med det: Med på laget trengs det et helt sirkus, både ryttere, danserinne, klovn, sjonglør/flammesluker, tryllekunstner og verdens sterkeste mann.

– Sirkusartistene kan være både voksne og barn som kan rare ting. Men det er ikke nødvendig at de kan trylle på ordentlig eller faktisk være verdens sterkeste, sier Berteig med glimt i øyet. 

– Det kan nemlig komme mye gøy ut av slikt.

Regissøren påpeker at auditionen ikke handler om å sile ut de som kommer, men om å kartlegge hva den enkelte kan brukes til. 

– Vi vil bruke alle og ikke avvise noen, sier Berteig. 

Ved å sette opp forestillingen «Brakar og Joanna» ønsker Ringsaker kommune å tilby publikum gode kulturopplevelser og å bygge et positivt omdømme for Prøysenhuset og kommunen gjennom høy kulturaktivitet. 

- Teater var en viktig del av Alf Prøysens forfatterskap, og det er et satsingsområde for Prøysenhuset å gi publikum teateroppsetninger av høy kvalitet, sier Hogne Moe, kunstnerisk leder ved Prøysenhuset. 

Geirr Lystrup framhever lek og moro når han skal beskrive ukene med hardt arbeid han nå skal inn i. 

- Hvem vil være med å leke? spør skuespiller Geirr.

Berteig trekker også fram den alvorlige undertonen i stykket.  

- Hva ønsker vi å si med dette. Jo, vi ønsker å si: Ta vare på hverandre, kom sammen flere generasjoner og gi hverandre god stunder. Og jobb mot angsten for det ukjente! 

Ringsaker kommune har et uttalt mål om å rekruttere barn og unge inn i ulike scenekunstprosjekt i regi av lag og foreninger og i regi av Prøysenhusteateret. Et viktig moment i arbeidet er verdien av samarbeid mellom barn og voksne og mellom amatører og profesjonelle.

 

Interessert i å delta? Send din interesse til  blimed@ringsaker.kommune.no​


Foto: Torsdag møtte Ringsakers nye teaterstjerne pressen på Prøysenhuset. Geirr Lystrup (t.h.) skal spille bæssfar i sitt eget syngespill «Brakar og Joanna», som settes opp i Kusvea i juli.  Asle Berteig er regissør, Marthe Sørby (t.v.) er produsent og Rebekka Joswig er produksjonsleder. Alle tre er ansatt på Kultur i Ringsaker kommune.