– Jeg aner ikke hva vi skal forske på i dag. Det er skikkelig spennende, sier Leif.

Mentos og cola

Dagens forsøk går ut på å få cola til å bruse over ved hjelp av Mentos i flasken. Etter å ha sett eksperimentet bli utført av Selda i Newton, er det forskerspirene sin tur. Det er en skrekkblandet fryd som preger forsamlingen når den første Mentosen blir sluppet nedi. 

– Jeg må sitte med en voksen, for jeg er livredd, sier Lotta, som blir trukket ut som en av medhjelperne. 

Den vesle flaska med en Mentos bruser bare litt over, men når de prøver på nytt med stor flaske og åtte Mentos blir det maks uttelling, til stor begeistring blant barna.  

Undring og refleksjon

For barnehageleder Ivy Ludvigsen og pedagogisk leder Anne Kristin Blikstad er det viktig at ungene får lov til å undre seg over ting innenfor trygge rammer sammen med de voksne. 

– Vi har en fast måte å gjennomføre eksperimenter på. Vi starter ute i gangen, der vi snakker litt om hva vi skal igjennom. Deretter går vi inn og setter oss, og synger en sang. Vi bruker å se en filmsnutt der barna kan se eksperimentet bli utført, slik at de vet hva vi skal gjøre, og at de kjenner seg igjen underveis, sier Blikstad. Dette bidrar til å skape forutsigbarhet, samtidig som det er spennende å se om de klarer å få samme resultat som de har sett på filmen.

– Et tidligere forsøk som ble gjennomført i forskergruppa viste at fire egg kan bære 104 bøker og en voksenstol. Vi måtte til og med legge vekt på stolen for at eggene skulle knuses. Her settes mange tanker i sving, og vi fant noen svar på hvordan dette er mulig, forteller Blikstad.