Mandag 20. mars gikk startskuddet for Litteraturuka 2017, da 176 lesere gjorde seg klare for «100 leser for 1000». På alt fra Nortura, handlesentre og kafeer til skoler, IKEA og bibliotek har i alt 176 lesere lest Prøysen høyt for over 2500 tilhørere. 

For alle aldre

Litteraturuka arrangeres for barn og ungdom for 15. gang, og for andre gang er uka utvidet slik at den også har et program for det voksne publikumet.  

– Vi har tro på skjønnlitteraturen: den utvider, beriker og klargjør. Lesing er gymnastikk for hjernen og gjør en spretten i hodet, sier biblioteksjef Mette Westgaard, som mener det gir god tanketrening for både unge og gamle. 

Sammen mot rare orddelinger

Noen av forfatterne som deltar i Litteraturuka har opplegg både på skolene og for publikum. André Ulveseter er kjent for mange fra facebookkampanjen «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil». Han holder foredrag både på ungdomsskolene og på biblioteket.

– I det daglige ser vi ofte morsomme resultater av at mange ikke klarer å holde helt styr på når ord skal skrives hver for seg, og når de passer bedre sammen. Det er spennende at man gjennom bruk av humor kan nå fram med rettskrivningsregler til de store massene, mener Westgaard.

Geirr Lystrup er på skoleturné og spiller på lunsj og musikk på biblioteket i Brumunddal torsdag 23. mars. Andre kunstnere opptrer bare på bibliotekene: Kaia Huuse presenterer sin nye tekstbok og spiller nye og kjente låter og Per Egil Hegge snakker om «Den norske folkesjela» - ord som karakteriserer oss nordmenn. 

Forfattermøter og sangdikting

I løpet av litteraturuka kommer 19 forfattere til kommunen. 3000 skoleelver får sine møter med litteraturen. På skolene er det rene forfattermøter og arbeid i verksteder. Blant forfatterne elevene møter er Tyra Tronstad  og Nina Grøntvedt. Widar Aspeli holder skriveverksted, og alle sjetteklassingene i kommunen deltar i et sangskriveverksted sammen med Frida Ånnevik. Verkstedet skal munne ut i to nyskrevne sanger. 

Ringsaker kommune, kulturenheten og Prøysenhuset er med som arrangører, og litteraturuka har støtte fra Den kulturelle skolesekken, Fritt Ord og Nasjonalbiblioteket.