Før sprøytestikkene får Vinter en flytende rotavirusvaksine som smaker søtt.

– Det var godt, ja! Så da ble det servering i dag også, da! sier helsesøsteren, før hun setter én sprøyte i hvert lår. Vinter protesterer naturligvis, men får god trøst av mammaen sin.

Marielle ble mor for første gang i en alder av 19. Graviditeten var ikke planlagt, men heldigvis hadde hun en støttende familie rundt seg, og forteller at å bli mamma i slutten av tenårene også hadde sine fordeler.

– Man har jo mye overskudd som ung, og kan ikke annet enn å ta ting på strak arm. Dessuten er eldstemann en helt enestående gutt, forteller hun, og legger til at det å bli mamma for andre gang har vært en helt annen opplevelse.

– Det er så utrolig mye jeg hadde glemt fra forrige gang jeg hadde en liten baby! Det føles nesten som å bli mamma for første gang, bortsett fra at  familiesammensetningen er annerledes og at Vinter har en kjempefin storebror, sier hun.

Fra vitale mål til samspill mellom mor og barn

På 3-månederskontrollen skal Vinter veies og måles. Det tas også mål av hodeomkretsen for å se at han vokser som han skal.

– Som du ser, er det en flott vekst vi ser her. Han følger helt sin egen kurve. En sunn og våken gutt, forklarer Spilde.

Helsesøsteren sjekker også at Vinter klarer å holde hodet hevet mens han ligger på magen, at han følger ting med blikket og at han reagerer på lyder, kommuniserer og responderer på det som skjer i rommet. Mens Vinter undersøkes, går dialogen i ett mellom de tre i rommet.

– Dere har et så flott samspill dere to i mellom. Vi kaller det «turtaking»: Først prater du, så responderer Vinter, og så videre, forklarer Spilde, og slår fast at Vinter er en sunn og frisk gutt på alle måter.

– Men, like viktig som å se at barnet utvikler seg normalt, er det å se hvordan mor og barn har det sammen. Er samspillet godt? Hvis det er noe mor eller far strever med i foreldrerollen, snakker vi om det og jeg kan veilede etter beste evne, sier Spilde.

Unikt samarbeid

Nes helsestasjon er samlokalisert med Nes helsesenter, jordmor og «åpen barnehage» i Tingnesveien 720. Her finnes det ingen vanntette skott mellom tjenestene. Snarere tvert i mot. Det er åpne dører og god kommunikasjon mellom faggruppene.

– Det som er ganske unikt for Nes, er at vi har et faglig tett samarbeid alle vi som er på huset, det vil si helsesøster, lege og jordmor. Dette gir en trygghet for pasientene. Har vi for eksempel en høygravid dame innom og er usikker på om barnet har lagt seg med hodet ned, kan vi ta en kjapp ultralyd der og da, i stedet for å henvise til sykehus, illustrerer Spilde.

– Likeledes er det dersom det er noe jordmor eller helsesøster ønsker en faglig vurdering fra lege på. I stedet for å henvise pasienten til fastlegen, kan vi gjøre en felles vurdering sammen med legen, avslutter hun.

Les også vår sak om jordmoren på Nes helsestasjon

Les mer om helsestasjonstjenesten i Ringsaker kommune