I småbarnsavdelingen Veslefrikk er det en stor dag. To av høstens seks nye unger har sin første dag i barnehagen. Nå skal trygghet bygges og vennskap skapes.

Alt handler om trygghet

Pedagogisk leder Anne Gry Haug forteller at barnehagen legger vekt på å gå rolig frem under tilvenningsperioden. Sakte, men sikkert bygges de gode relasjonene.

– I bunn ligger en standard oppskrift på tre tilvenningsdager, men det er ofte behov for å ta det roligere. Det viktigste er at vi har god kommunikasjon med foreldrene, og finner den formen som passer best for deres barn. De små skal bli trygge på oss som jobber her, og foreldrene skal føle at det er trygt å la ungene sine være her, sier hun.

De første månedene i det nye barnehageåret er satt av til å bli kjent. 

– Vi har fokus på å bygge gode relasjoner. Både mellom ungene og de som jobber her, men også mellom ungene. Vi tror det er viktig for resten av barnehagetilværelsen – og kanskje også for videre skolegang, forteller Haug. 

Finner tonen

Ett år gamle Sofie trenger ikke lang tid på å bli varm i trøya. Hun holder seg rundt mamma og pappa i starten, men begynner fort å utforske leker og lokalet. Hun finner tonen med Lena som også har sin første dag, og Mathias som allerede har testet livet som barnehagegutt i noen måneder. 

Sofies foreldre, Eli Gjermundshaug Pedersen og Johan Edin, synes det er bra at de ansatte legger opp til en myk overgang når man begynner i barnehagen. 

– Vi kjenner oss trygge på at de vet hvordan de skal bygge opp tilliten til de små. I tillegg er det veldig fint at vi som foreldre kan være med og bestemme mye de første dagene. Det føles trygt å la henne være her på Veslefrikk, sier de.

Totalt starter over 300 nye unger i barnehagene i Ringsaker i høst. Barnehageleder Britt Merete Hval i Tømmerli barnehage har plass til flere. 

– Nye unger er hjertelig velkommen til oss. Det er bare å ta kontakt, oppfordrer hun.  

Her kan du se en oversikt over ledige barnehageplasser i Ringsaker