– Det er utrolig mye mikroplast i tekstiler. Faktisk slippes det ut mellom 600 og 700 tonn mikroplast fra tekstiler i norske husholdninger hvert år. Derfor hadde vi lyst til å forske på hvordan vi kan rense avfallsvannet fra vaskemaskinen i vanlige husholdninger, forteller 6-klassingen Gabriel Engdal.

Sammen med klassekameratene Maiken Emilie Pedersen, Maja Martinsen Stensby og June Stendahl-Thorsen viser han stolt frem en prototype på et produkt elevene har valgt å gi navnet MiFi, en forkortelse for MikroFilter. 

– Tanken er at MiFi skal erstatte vannlåsen og rense vannet som kommer ut fra vaskemaskinen. Den består av fire filtre. Det første skal fjerne lo og hår, det andre fjerner plastkuler fra kunstgressbaner, det tredje skal fjerne mikroplast med størrelse 5 mm og det fjerde og siste filteret skal fjerne den aller minste mikroplasten, forklarer Gabriel. 

Organisert som en bedrift

Elevene har jobbet i ulike grupper med prosjektet. En teknologigruppe, en markedsføringsgruppe og en forskningsgruppe. Forskningsgruppa har besøkt rørleggerbedriften GK Rør, som også er sponsor for prosjektet. De har sett på prototypen og gitt innspill til hvordan den kan videreutvikles.   

Markedsføringsgruppa har også jobbet hardt for å utvikle et samfunnsnyttig og attraktivt produkt. 

– Vi har funnet på produktnavnet MiFi, laget logo, tenkt målgruppe, utformet en spørreundersøkelse og kartlagt interessen for produktet, forteller Maia. 

– Også har vi laget reklamefilm, legger Maiken til. 

Nå ser 6-klassingene frem til å presentere idé og produkt på FLL på Gjøvik 11. november. Der skal de møte 16 andre grupper som også skal vise frem sine ideer og konsepter. 

– I fjor kom Stavsberg til den skandinaviske finalen i First Lego League. Jeg tror vi kan komme langt i år også, avslutter June. 


Fakta om First Lego League

  • First Lego League er en kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 10-16 år.
  • I 2016 deltok 913 lag i de skandinaviske turneringene. På verdensbasis deltok over 255 000 barn fra over 80 land i 2016.
  • Hensikten med arrangementet er å øke interessen for teknologi og vitenskap og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

Les mer om First Lego League