Hva handler Alf Prøysens «Den grønne votten» om?

Det var bestemor som strikket den. Den grønne votten til Ragnar, altså. Den som hadde en hvit «R» på seg, for at alle skulle se at den tilhørte Ragnar.

Ragnar skyndte seg ut dagen etter at han hadde fått de nye vottene, for han gledet seg sånn til å vise fram julegaven fra bestemor. Han var så tidlig ute at ingen andre hadde stått opp ennå, men plutselig møtte han en liten valp. Den ville gjerne leke med ham! Ragnar kastet snøballer og valpen løp etter, og de koste seg mens dagen lysnet.

Plutselig hørte Ragnar dombjellene fra sleden til Ola i Lia. Han kastet en siste snøball til valpen, før han stilte seg opp for å vente på Ola. Men rakte fram høyrehanda for å ønske Ola Godt Nyttår, oppdaget han at votten var borte!

«Votten min – den grønne votten min er borte», sa Ragnar. Han lette høyt og lavt, men fant den ingen steder. Det Ragnar ikke visste, det var at votten hadde fulgt med da han kastet den siste snøballen til valpen. Valpen fant den, og løp av gårde med den. Da han hadde lekt ferdig med den ble den liggende igjen på bakken. Det begynte å snø, og litt etter litt ble votten borte.

Kan du finne votten?

Ragnar fant igjen votten sin til slutt, i Prøysens eventyr. Gjennom adventstiden vil det bli «mistet» flere grønne votter i Brumunddal og Moelv. Tror du at du klarer å finne en av dem?

Vottene legges ut klokka 12. Finner du en vott i Brumunddal kan du levere den til Matfatet. I Moelv leveres votten til Julehuset. Vottene i Brumunddal ligger gjemt utendørs, mens vottene i Moelv ligger i utstillingsvinduer.

Finn den grønne votten i Brumunddal: 

25. november: Finnerlønn er gavekort fra Tretopphyttene
2. desember: Finnerlønn er gavekort på Jul i Prøysen
9. desember: Finnerlønn er gavekort på «Birkebeinerspelet»
16. desember: Finnerlønn er en gave fra Handelstanden

Finn den grønne votten i Moelv:

2. desember: Finnerlønn er gavekort på Jul i Prøysen
9. desember: Finnerlønn er gavekort på «Birkebeinerspelet»
16. desember: Finnerlønn er gavekort fra Tretopphyttene
23. desember: Finnerlønn er en gave fra Handelstanden