– Dette gir elevene et forhold til hele prosessen – fra levende dyr til maten vi setter på bordet, sier rektor Ann-Therese Dalbakk. 

Frivillig aktivitet Elevene kan selv velge om de ønsker å delta på slaktingen og aktivitetene i kjølvannet av den. Skolen har også forberedt dem godt på hva de hadde i vente. 

—Vi har blant annet sett på griseslakt på Newton og hatt om grisens anatomi i naturfagstimene. I morgen kommer kjøttskjærerlinjen fra Storhamar videregående skole for å partere grisen sammen med elevene fra ungdomsskolen, og i etterkant av slaktingen vil dyrets organer bli brukt i undervisningssammenheng, legger rektoren til. 

Kjendiskokk på laget

Andreas Viestad, som blant annet er kjent fra TV-programmet «New Scandinavian Cooking» er engasjert som prosjektleder for prosjektet «Matkommunen Ringsaker». I dag var han tilstede på Nes ungdomsskole, og serverte elevene griseører fritert som baconcrisp. 

– Det er viktig at barn og ungdom lærer hvor maten kommer fra, og at kjøtt ikke bare finnes i plastskåler i matbutikken. Og ekstra viktig er dette i landbrukskommunen Ringsaker. Disse barna ser åkrene og fjøsene, men undervisningsopplegget gir eleven en påminnelse om at matproduksjonen foregår nettopp her. Det er en del av kretsløpet og kulturen her i Innlandet, sier Viestad, og hyller det pedagogiske undervisningsopplegget ved skolen. 

– Det at man tør å gjøre noe som er litt tøft og vanskelig til et seriøst, bra faglig opplegg over flere dager, er en læring for livet som er rett og sett er imponerende, avslutter han.

Fin tradisjon

Anine Haugom er elev i tiende klasse ved skolen og deltok under hele undervisningsopplegget i dag. 

– Det var litt rart å se at grisen ble slaktet. Det har jeg aldri sett før, men det gikk greit. Og det er en fin tradisjon vi har ved skolen. Det er en snakkis, sier hun. 

 –Tror du juleribba vil smake like bra etter dette?

–Ja, da! Absolutt! slår hun fast.