Det er det femte året på rad at iskunstneren kommer til Ringsaker for å lage «Istid» i Brumunddal og Moelv, og fjerde gang skoleelever får delta på workshop i iskunst med Peder Istad. Agnes Helene Vestad (11) synes det var spennende å få lage iskunst for aller første gang. 

 – Det er veldig gøy, men litt vanskelig å få iskonstruksjonene til å stå, sier hun, og forklarer at de forsøker å lage  Eiffeltårnet i miniatyr. 

Tårnet får følge av slott, kirker og andre arkitektoniske iskonstruksjoner, og det er tydelig at elevene setter pris på en litt annerledes skoledag. 

– Det er gøy å kunne være med vennene mine og lage iskunst. Vi trodde det skulle bli helt umulig, men det går faktisk ganske bra, forteller Villemo Tanstadd (11). 

Selv om skoleelevene snart er ferdig med sine skulpturer, har Istad selv mye arbeid som gjenstår før åpningen på lørdag. 

Dynamisk improviserende arbeid

– Vi jobber ut fra ideen om å lage en gigantisk stegosaurus i is, der tanken er at halen på dyret fungerer som en sklie.  Men iskunst er et dynamisk improviserende arbeid, og det kan hende at resultatet vil avvike fra den opprinnelige ideen, forteller iskunstneren. 

–  Hva er det som fascinerer deg med is som materiale?

– Vi har hentet mellom 60 og 70 tonn is fra Savalen til Ringsaker for å lage «Istid», og isen er aldri lik. Den lar seg påvirke av vær og temperatur. Kombinasjonen lys og is er utrolig vakker, det glassaktige og glitrende utrykket har alltid appellert til meg, avslutter Istad. 

Resultatet av Istads arbeid kan du se på åpningen av Istid lørdag 13. januar kl. 17.00.

Les om da Peder Istad hadde workshop i Garveriparken med elever fra Moelv skole.