«Team Splash» har forsket på hvordan man ved hjelp av et mikrofilter kan fjerne mikroplast fra avfallsvannet til vaskemaskiner i vanlige husholdninger. 900 lag har konkurrert om finaleplassene og kun 10 lag var spesielt invitert på bakgrunn av imponerende forskning, deriblant«Team Splash» og tre andre lag fra Norge. 

- Talentene fra Stavsberg skole har vist en sterk indre glød og innsats for forskningen på mikroplast. De har tatt tak i en aktuell utfordring og kommet med en nytenkende og imponerende løsning, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Forskerspirene i "Team Splash" blir dermed automatisk nominert til verdensfinalen i USA hvor de kan bli et av kun 20 lag som skal presentere sin forskning.

Forskningskonkurransen arrangeres av FIRST Scandinavia og Statoils talentprogram Morgendagens Helter hvor selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og utdanning. Formålet er å vekke interesse for innovasjon, forskning og realfag i tidlig alder ved å la deltakere løse reelle problemer.


Fakta om Scandinavian Innovation Award: 

  • Skandinavisk forskning- og innovasjonskonkurranse for barn og unge mellom 10 og 16 år. 
  • Fire norske, fire danske og to svenske deltok i finalen etter å ha konkurrert mot 900 andre skandinaviske lag. 
  • Samarbeidsprosjekt mellom FIRST Scandinavia og Statoil Morgendagens Helter. I tillegg bidro Trondheim Kommune, NTNU, Ungt Entreprenørskap Trøndelag og Patentstyret. 
  • Årets jury bestod av representanter fra Innovasjon Norge, Patentstyret, Trondheim Kommune, Statoil og tidligere dommer fra Global Innovation Award. 
  • Årets vinnere blir nominert i Global Innovation Award i USA. 
  • Årets konferansier var Selda Ekiz. 
  • Konkurransen er en utvidelse av FIRST® LEGO® League - verdens største teknologi og kunnskapskonkurranse for barn mellom 10 og 16 år.

Foto: Glen Musk