Den gledelige nyheten om norsk statsborgerskap kom etter fem år på asylmottak og flere avslag på søknadene om permanent oppholdstillatelse. 

- Vi startet livet i Norge med to år på mottak i Øyer. Etter det, ble vi flyttet til Moelv hvor vi fikk bo i egen leilighet. Etter tre år flyttet vi til Brumunddal, sier Ahmed, og forklarer at det var det politiske skiftet i 2014, som gjorde at han og familien fikk oppholdstillatelse. 

- Høyre kom til makten i 2014, og i september fikk vi opphold i Norge. Men den største seieren kom nå, som vi endelig har blitt norske statsborgere, forklarer han.  

Jobber med integrering av kvinner

Ahmed har tidligere hatt språkpraksis ved kommunens servicesenter i Brumunddal. Nå jobber han som kurslærer og miljøarbeider på voksenpedagogisk senter. Der har han ansvar for tre kurs i introduksjonsprogrammet for flyktninger: økonomikurs, grunnleggende datakurs og sosiale ferdigheter.

- Kurset i sosiale ferdigheter har jeg laget selv, og jeg er veldig stolt av det. Bakgrunnen for det, var at jeg så at mange arabiske kvinner som kommer til Norge, sliter med å tilpasse seg og få jobb. Menn har mindre problemer med integrering og arbeidspraksis enn kvinner, som faller lett utenfor arbeidslivet på grunn av graviditet, mammapermisjon og egne kulturelle betingelser. Dette ønsket jeg å gjøre noe med, forklarer Ahmed. 

– Her snakker du altså med en arabisk mann som hjelper arabiske kvinner med å bli integrerte og frigjorte, ler han. 

Trives i Brumunddal

Når det kommer til livet utenom jobbsituasjonen, forteller Ahmed at det ikke er så lett å få tid til så mye annet enn jobb og skole, når man er alenefar til fire barn.  

– Det er heldigvis mye enklere nå enn for noen år siden. Barna har blitt større, tar ansvar og klarer seg mer på egenhånd. Men så mange fritidsaktiviteter blir det ikke tid til. Fokuset er på skole og utdanning, sier Ahmed.

Nadine (8) og Joana (11) går på Fagerlund skole, mens storesøster Lama (15) går på Brumunddal ungdomsskole. Amer (16) går på Ringsaker videregående.

– Vi trives godt på Fagerlund og har fått mange venner der, sier Nadine og Joana.

Lama forteller at hun planlegger å gå på tannlegestudiet etter videregående. 

– Aller helst vil jeg ut i verden og studere. Kanskje i England. Jeg har ambisjoner for fremtiden min og har lyst til å gjøre karriere, sier hun. 

Ahmed er glad for at døtrene hans nå ser ut til å ha en trygg fremtid i Norge foran seg. 

– Det som er bra med Norge, er at kvinner kan kombinere jobb og karriere med familielivet. Norge ligger på 2. plass i verdenssammenheng når det kommer til likestilling. Der har vi mye å lære andre kulturer, avslutter han.