Han er én av de 395 pasientene som mottar hjemmetjenester av hjemmesykepleien i omsorgsdistrikt Brumunddal. 

– De er utrolig dyktige, de kan virkelig faget sitt. At jeg kan bo hjemme med min kone, som jeg har vært gift med i 40 år, betyr utrolig mye for livskvaliteten, sier han.

Knut får hjelp til sårskift av sykepleier Elin Myhre Ludvigsen, som har 24 års fartstid i hjemmesykepleien. 

– Jeg har blitt godt kjent i Dala, ja! Man blir virkelig en menneskekjenner i denne jobben, ler hun. 

Med opp mot 15 pasientbesøk per vakt, legger hun ikke skjul på at det tidvis er hektisk. 

– Vi må prioritere. Tid er ikke det vi har mest av, men man forsøker å være tilstede i den tiden man er hos den enkelte pasient, legger hun til. 

Trygt å kunne bo hjemme

På et annet sted i Brumunddal sentrum, er sykepleier Emma Øverlien (22) på besøk hos Gønner (85), som har problemer med tarmen og skal igjennom en stomi-operasjon. Hun mistet mannen sin for et år siden, og legger ikke skjul på at livet til tider er tøft. 

– Håkon og jeg hadde et godt ekteskap, og det er ikke så enkelt å være den som blir igjen alene. Men jeg er utrolig heldig og kan ikke klage på noe. Jeg har familie som kommer ofte på besøk og som betyr alt for meg. Jeg er aldri redd, forteller hun. 

– Det er så trygt å godt å kunne bo hjemme og få besøk av hjemmesykepleien. De gjør en fantastisk jobb og jeg har blitt så glad i dem alle sammen, legger hun. 

Emma har tidligere jobbet på et sykehjem på Nes. Hun ble ferdig utdannet sykepleier i fjor sommer, og har jobbet i hjemmesykepleien siden da. 

– Jobben er både spennende og variert. Jeg liker å kjøre fra pasient til pasient og føle at jeg styrer dagen litt selv. Jeg synes det er fint å komme hjem til folk. Det er noe annet enn å være i en institusjon, legger hun til. 

Ikke et yrke som passer for hvem som helst

Lillian Høiby og Anne Grete Børresen har tittel "sykepleier 1", og er arbeidsledere for hjemmetjenesten i Brumunddal. Deres jobb går blant annet ut på å lage arbeidslister og sørge for at pasientene får besøk og stell til riktig tid. 

– I gjennomsnitt har hjemmesykepleien omlag 3 timer i brukerrettet tid før lunsj, ikke medberegnet kjøretid. Men dette varierer fra uke til uke. Etter lunsj har sykepleierne, helsefagarbeiderne og assistentene middagslister, samt mange andre oppgaver som må utføres. Det er stort fokus på dokumentasjon og vi jobber hele tiden med å oppdatere mål og tiltaksplan i vårt dokumentasjonssystem. I tillegg kan pasienter utløse trygghetsalarmen, eller det kan oppstå andre uforutsette ting, forklarer Lillian. 

Hun legger de ikke skjul på at yrket ikke passer for hvem som helst. 

– Man skal være ganske tøff for å jobbe i hjemmesykepleien. Mange av pasientene som kommer hjem, er svært syke. Det kan for eksempel være snakk om kreftsyke som har et ønske om å dø hjemme, samt at vi har mange yngre pasienter med ulike og sammensatte behov, illustrerer Lillian.

– Ja, det er ikke bare å sette på et par støttestrømper. Mat og medisiner skal gis og pasientene skal få nødvendig og god hjelp, legger Anne Grete til. 

– Samtidig finnes det vel knapt en jobb som oppleves som like meningsfull og viktig, avslutter Lillian.