Hilde Aagårds installasjon er inspirert av en båtulykke som fant sted i innseilingen til Nes-sundet i 1912 – en kollisjon i tåkehavet mellom D/S Gjøvik og D/S Tordenskjold. Kunstverket skal gi assosiasjoner til en tåkelur i form og lyd.

Kunstverket er en del av det interkommunale samarbeidet «Mjøsa – et kunstprosjekt». Samtlige kommuner som grenser til Mjøsa deltar, og forskjellige kunstnere har laget stedskunst som plasseres utendørs i strandkanten.

Viktig kulturelt samarbeidsprosjekt

– Vi trenger noe å leve for, ikke bare noe å leve av. Derfor er det så viktig at vi bruker penger på kunst og kultur, slik som dette samarbeidsprosjektet der sju kommuner og 12 kunstnere har bidratt, sa ordfører Anita Ihle Steen under avdukingen i dag. 

– Jeg har selv gleden av å utover på landskapet rundt Mjøsa og Skurven hver eneste dag, og vil oppfordre alle til å bruke dette vakre området, la ordføreren til. 

Kurator Per Bjarne Byrom beskrev kunstverket til Hilde Aagård som et symbol på et hørerør som lytter til Mjøsa, men også som et verktøy for å sende toner ut i landskapet. 

«Lyden av tåke» er planlagt å stå på Skurven i en tidsperiode på to år.