Vandringa går fra Sveum langs elva opp til Gåskvern og tilbake til Sveum, og man kan starte på turen når man vil mellom klokka 19.00 og 19.45. Da kan man gå langs elva og nyte opplevelsene fram til kl. 21.00. 
 
– Det er utrolig morsomt at vi har fått til et samarbeid mellom kommunen, lag og foreninger og kommersielle aktører for å samle forskjellige kulturuttrykk. Ideen fikk vi fra lysvandringa langs Akerselva, og det er kjempeflott at så mange ønsker å bidra til å skape denne opplevelsen her ved Brumunda. Kanskje kan dette bli en fast, fin markering når vi går inn i mørketida? antyder kultursjef Asle Berteig.

Kor og baglere

Solheimkoret stiller med sine mannlige sangere, og gleder seg til en annerledes opptreden.
 
– Dette er jo en verdensnyhet her hos oss, så dette måtte vi bare være med på. Og så hadde vi en røversang på lur som passet godt, sier styreleder Sigrid Johanne Langsjøvold. Mesna Opplevelser og Overnatting stiller med en tropp baglere med hester og effekter. 
 
– Vi har vært med på mye lignende før, og det er alltid gøy. Vi har med oss rutinerte hester, så folk trenger ikke være redd for dem, garanterer Camilla Li og Kristoffer Hauger. 

Ungdommelig kunstprosjekt

Kunstner Bodil Buchacz samler i disse dager elever fra skoler sør i kommunen til et kunstverksted, og arbeidet skal resultere i en interaktiv installasjon som publikum kan prøve under vandringen. Elever fra ungdomstrinnet har fått prøve seg på slam-poesi gjennom Den Kulturelle Skolesekken, og noen av dem bidrar med fremføring som en del av opplevelsene under lysvandringen. 

– Det har vært veldig gøy å være med på, og vi har lært mye om blant annet stemmebruk og kroppsspråk. Det blir spennende å være med på vandringen, sier Frøydis Nes Hagen og Nora Strand Kjendlie fra 10. trinn ved BRUSK.

Over 70 elever fra kulturskolen blir også å finne langs elvestien, i tillegg til representanter fra andre lag og foreninger i Ringsaker.