Hverken snø eller scenografi  er på plass på spillplassen ved Prøysenhuset, men skuespillerne er i full gang med prøver. I ensemblet er det en gutt som er ekstra spent fram mot premieren 1. desember.  Oliver Dahl fra Brumunddal har fått rollen som Karl, Snekker Andersens yngste barn. Selv om Oliver kun er 9 år gammel er han en erfaren skuespiller. Han har allerede rukket å spille i tre filmer – som Karsten i «Karsten og Petra»-filmene.

- Det blir litt ekstra skummelt med teater siden vi spiller for publikum. I tillegg må jeg kunne replikkene ekstra godt. Jeg får jo ikke flere sjanser, slik som på film, sier Oliver.

Likevel gleder han seg aller mest.

- Jeg elsker å spille skuespill. Og jeg får så mange nye venner, sier han.

To nye venner er Olivers teatersøsken: Hedvig Synstelien Solum (11) fra Hamar har fått rollen som storesøster Tone og Lars Sæther Grønbakken (10) fra Moelv skal spille storebror Sverre. Sistnevnte spilte «Emil» i sommerens oppsetning under Prøysenfestivalen.

Ikke bare heisan og hoppsann

- Vi har fått med oss et sterkt og lekent ensemble. Skuespillerne ler og har det gøy, samtidig som de tørr å utforske de mindre lystige tankene som kan komme i jula, både for barn og voksne, sier regissør Helena Wik.

Hun kan røpe at årets oppsetning går mer i dybden på historien om Snekker Andersen og Julenissen og deres familier. 

- Lykke, sorg, spenning og savn går ofte hånd i hånd, men hva er det viktigste når alt kommer til alt? 

Svaret skal Wik og hennes ensemble forsøke å gi publikum som kommer til Kusvea i desember. Hun lover også en god dose magi.   

Profesjonelle og amatører sammen

Mathias Benno (6,5) fra Brøttum er ensemblets yngste. Han er nisseunge sammen med Mattis Olimstad Nordahl (8) fra Gjøvik og Synne Jægersborg (9) fra Moelv.  

De voksne hovedrollene er profesjonelle skuespillere med bosted i Oslo. Lars Henrik Aarnes og Andrea Haave spiller herr og fru Andersen. For årets snekker blir det ekstra utfordrende med dialekten siden han kommer fra Rogaland.

- Ja, det skal jeg ærlig innrømme. Men jeg har hatt en del dialektoverganger gjennom min karriere, så jeg vet at det går an hvis man tar det på alvor og jobber hardt. Heldigvis har vi med mange lokale som kan kommer med gode innspill og korrigere meg når det går over stokk og stein. Jeg har jo som mål at man ikke skal kunne høre at jeg ikke er fra Ringsaker, men nå som «alle» vet at jeg er rogalending, spørs det, sier Aarnes.  

Han har alltid likt historien om Snekker Andersen, og da han så utlysningen om audition, bestemte han seg for å prøve. 

- I tillegg kjenner jeg flere av aktørene og regissøren fra fjorårets oppsetning, og alle skrøt av hvor magisk og fint det var å spille utendørs ved Prøysenhuset. 

Han har gjort flere jobber i Ringsaker, blant annet var han en del av Låveteateret som i flere år hadde oppsetninger på Hovinsholm på Helgøya.

- Jeg har fått et sterkt forhold til Ringsaker og føler meg hjemme i regionen. Det bør også nevnes at min bestemor var fra Hedmark, riktignok lenger sør i fylket, og at min bror har arvet et blyantportrett av henne som er tegnet av Alf Prøysen. Det er i alle fall det jeg er blitt fortalt! sier årets snekker.

Fra hele regionen

Det blir et gjensyn med fjorårets nisse - Dag Håvard Engebråten fra Sør-Odal i Hedmark spiller Julenissen.

De øvrige rollene er fylt opp med folk fra Hamar i sør til Brandbu i vest og Lillehammer i nord:
Nissemor: Siv Elin Oterhals
Gamlenissen: Frode Taraldsen
Bestemor: Hege Nybråten
Bestefar: Trond Grønbakken
Fru Andersen som ung: Synne Jægersborg
Postmann: Lars Engen Nordahl
Vetter: Maiken Benno, Hedda Flø, Emma Aafloen Berg, Emilie Nybakken, Sina Sylling Fjellstad, Tuva Forseth, Gustav Furru, Erik Furru, Else Dahlman, Karoline Dæhlin Kristiansen, Marie Isabel Oterhals og Emil Sæther Grønbakken.

Seks forestillinger
Det er Prøysenhusteateret som setter opp «Snekker Andersen og Julenisse», og både manus og musikk bygger på filmsuksess fra 2016 med samme navn. Premieren blir lørdag 1. desember kl. 18.00. Deretter er det forestillinger søndag 2., lørdag 8., søndag 9., lørdag 15. og søndag 16. desember, aller dager kl. 18.00. Billetter er allerede lagt ut for salg på Ticketmaster.

 

Plakat og foto: Jonas Jeremiassen Tomter