Matkultursenteret har som visjon å lære barn om mat som gjør dem godt. I dag kunne barna virkelig bruke alle sansene – se, lukte, ta på, lage og ikke mist smake på mat fra Ringsakers lokale produsenter. 

Barna fikk selv skjære ned elg, lage sitt eget viltkrydder, drikke tyttebærgløgg, smake på elghjerte, bake og smake på elgpizza og se og smake på «skogsis» laget med flytende nitrogen. De kunne også høre eventyr om livet i skogen, lære om jakt, sopp, studere bæsj fra skogens dyr og mye, mye mer. 

Skal lære barna å elske å lage mat

– Vi skal lære barn om hvor maten kommer fra, inspirere dem til å ta sunne matvalg og få dem til å elske å lage mat. Vi skal ha undervisning for skolebarn i alle aldre, i tillegg til kurs og kulturarrangementer som dette, som vil glede barnefamilier i hele Innlandet, sa Andreas Viestad under åpningen i dag. 

Det er Viestad selv som sto bak etableringen av den ikke-kommersielle stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo i 2011.  Å kunne etablere et tilsvarende senter i Innlandet er noe Viestad har jobbet for lenge, og det var derfor en engasjert og glad mann som holdt åpningstalen i dag.

– Matkultursenteret i Ringsaker skal være et fyrtårn og kompetansesenter for hele Innlandet. Vi skal være et senter som styrker og tar regionens identitet, tradisjoner, historie og fremtid på alvor, sa Viestad. 

Også Bondelaget beskrev Geitmyra Ringsaker som en spennende nyvinning i flotte omgivelser. 

Viktig for mattradisjonene

– Kunnskap om mat er særdeles viktig å dele med barn i Innlandet for å sørge for at mattradisjonene føres videre. Vi forventer at Geitmyra Ringsaker bruker og framhever de flotte råvarene fra det norske landbruket. Hvis de i tillegg klarer å vekke barnas nysgjerrighet på hva bonden driver med, er det helt toppers! Vi trenger rekruttering til næringen vår, sa Lars Opsahl fra Hedmark bondelag. 

Eva Kristin Myhre fra var tilstede som representant for Sparebankstiftelsen Hedmark. 

– Vi i Sparebankstiftelsen mener at Matkultursenteret er så viktig at vi har gitt to millioner kroner til Geitmyra Ringsaker, øremerket kurslokale, kjøkken og kulturarrangement til glede for hele Hedmark fylke, sa hun og høstet stor applaus. 

Unik ressurs for «matkommunen»

– Geitmyra Ringsaker matkultursenter for barn er en unik, ny kvalitet som er tilført Brumunddal og Ringsaker, som også er en ressurs for barn og barnefamilier i hele regionen.  Dette styrker Ringsakers posisjon som matkommune og oppvekstkommune, sa rådmann Jørn Strand, som også delte ut grillet viltkjøtt til store og små under arrangementet. 

– Hit til Geitmyra vil alle skolebarna våre få komme og få undervisning i forbindelse med mat- og helsefaget. Vi er stolte over og glade for å ha fått etablert Geitmyra Ringsaker akkurat her på Granerud gård, la rådmannen til. 

Ordfører Anita Ihle Steen var ikke mindre begeistret, der hun sto og serverte tyttebærgløgg.

– Dette ble en fantastisk start på alt det spennende som skal skje fremover. Jeg gleder meg over at elever fra Kylstad og Gaupen skoler skal få undervisning i disse flotte lokalene allerede førstkommende mandag. Her får de møte engasjerte og dyktige ansatte på Geitmyra Ringsaker, sa ordføreren. 

– Mat i fokus! Dette bygger kunnskap, kjennskap, stolthet og identitet hos barna. Det lover godt for framtiden til matkommunen Ringsaker, avsluttet hun.