Det er elever ved 6. trinn på Kylstad og Gaupen skole som har den aller første undervisningsuka ved matkultursenteret. I fem skoledager skal de ha undervisning sammen med Geitmyras egne undervisere og lære om mat som gjør dem godt. 

I dag fikk elevene i oppgave å lage gulrot- og gresskarsuppe, servert med hjemmelaget knekkebrød.

– Her er det elevene selv som er kokkene. Vi fokuserer på å lage sunn, sesongbasert mat. Elevene skal selv bruke sansene, se, kjenne og smake på råvarene, sa undervisningsansvarlig Maren-Christine Grini. 

– Vi jobber med stor overføringsverdi. Elevene får med seg et oppskriftshefte herfra og skal kunne lage den samme maten hjemme selv. Vi snakker også mye om hvor maten kommer fra. Fisk er så mye mer enn bare en filet i en plastskål i butikken, la hun til. 

Da suppen var ferdig, dekket elevene selv bordet. Det var ingen tvil om at de gledet seg til å smake.

– Det lukter kjempegodt! Håper det smaker like godt om det lukter, sa elevene fra Gaupen skole da de kom inn i lokalene etter en liten luftepause. 

Bordskikk og matpakke

– Dere må selv bestemme hvor sultne dere er, men jeg vil at alle skal smake på suppa, sa underviser Anniken Nygård Nergård, da elevene satt seg til bords. 

Mens elevene spiste, gikk dialogen innom en rekke matrelaterte temaer som bordskikk, de fem smakssansene, fordelene ved å lage hjemmelaget mat sammenliknet med ferdigprodusert mat, og hva som egentlig kjennetegner en sunn og god matpakke. 

– I dag har det gått veldig bra! Elevene har mye kunnskap, og det kan se ut som at vi må legge undervisningen på et høyere nivå enn det vi er vant til fra Geitmyra matkultursenter i Oslo, avsluttet Grini.