For 17. gang arrangerer bibliotekene i Brumunddal og Moelv Litteraturuke for barn og ungdom i Ringsaker. Om lag 2000 elever møter kunstnere som arbeider med tekst i en eller annen form: Forfattere, fortellere, illustratører og musikkformidlere. Det blir også et flott program for det voksne publikum. 

Forfatteren Martin Widmark sier: «En må lese for å forstå seg selv, samfunnet, verden og andre mennesker - og ikke minst: for å nyte». 

Besøk på skolene

I løpet av Litteraturuka får alle skolene i Ringsaker besøk av 10 barne- og ungdomsforfattere. Det vil arrangeres en rekke aktiviteter i klasserommene, på skolebibliotekene og på bibliotekene i Brumunddal og Moelv.

- Barne- og ungdomsforfattere kjører rundt i kommunen, og er i løpet av uken innom over 2000 barn og unge, forteller skolebibliotekveileder Linda Brandal.

Høytlesning og Strikkedesign

Ted Martin Granlund har skrevet et dikt til åpningen av årets litteraturuke mandag 18. mars. Dette blir lest høyt på skolene og i bibliotekene. På kveldstid kommer strikkedesigner Kari Hestnes på besøk til biblioteket i Brumunddal. Hun har gitt ut 13 strikkebøker og har jobbet som strikkedesigner i mer enn 35 år.

På biblioteket i Moelv vil Hilde Hagerup fortelle fra boka «Som hennes dager var» om Anne Karin Elstad. 

«Jenteloven» og Helsesista 

Tirsdag 19. mars kan du på biblioteket i Brumunddal møte Sofie Frøysaa som har skrevet boka «Jenteloven», sammen med Ulrikke Falch. I boka deler de sine personlige erfaringer fra ungdomstiden. Frøysaa forteller fra boka og etter det blir det en samtale mellom Frøysaa og Tale Maria Krohn Engvik, hele Norges helsesøster gjennom snapchat-profilen Helsesista. 

Onsdag 20.mars møter du Bjørn Hatterud i samtale med Lars Erlend Kielland, pilegrims- og personalprest ved Hamar bispedømmekontor. Bjørn Hatterud har skrevet boka «Mot normalt» som handler om hans egen oppvekst i Veldre og Brumunddal. Et liv preget av funksjonshemming, overvekt, homofili og mobbing. 

På biblioteket i Moelv kan du onsdag høre Simon Stranger fortelle om boken «Leksikon om lys og mørke» som vant bokhandlerprisen i 2018. 

Fortellerforestilling og musikalske godbiter

Torsdag 21. mars vises den musikalske fortellerforestillingen «Carl Fredriksens Transport», om den største flyktningetransporten fra Norge til Sverige under andre verdenskrig. Forestillingen finner sted på biblioteket i Brumunddal. 

På kveldstid samme sted forteller Tore Skeie om boken «Hvitekrist», ei bok om Olav Haraldsson og hans tid. Det er første bind i en planlagt serie på fem bøker om Norges største middelalderkonger. 

Lørdag 23. mars serveres musikalske godbiter, kaffe og kake på biblioteket i Brumunddal. Geirr Lystrup feirer sine 70 år med turnéen «Tour 70». Kor og musikere han har spilt med gjennom åra inviteres til åpen scene. 

- Vi håper programmet vårt kan inspirere, begeistre, engasjere og gjøre alle litt klokere og gladere, sier biblioteksjef Mette Westgaard og ønsker velkommen.

Litteraturuka er støttet av Fritt ord og Sparebankstiftelsen DNB.

Se alle arrangementer her