– Det å sitte rundt et bord og spise et godt måltid er kanskje det største høydepunktet i løpet av en dag. Et kjøkken er et sanserom! Når vi vet at 80 % av de som bor på et sykehjem lider av en eller annen form for demenssykdom, blir sanseopplevelsene ekstra viktige. Maten skal lukte godt og det skal smake godt. Derfor er det dere gjør her, å servere skikkelig og god mat til de eldre, utrolig viktig, sa Michaelsen.

Ministeren ble tatt godt imot av ordfører Anita Ihle Steen, som benyttet anledningen til å fortelle litt om kommunens satsing på lokalmat.

– Bruken av lokalproduserte råvarer i sykehjemsmaten er en viktig del av prosjektet «Matkommunen Ringsaker». I prosjektet har vi fokus på mat i alle sammenhenger og i alle tjenester – fra barnehager til sykehjem – hele året igjennom, sa ordføreren.

God mat er god forebygging og helse

– I Ringsaker er vi opptatt av god mat og helse, fra barndom til alderdom. Vi synes det er helt naturlig at våre eldre får servert de samme gode råvarene som leveres til landets beste Michelin-restauranter. God mat er god forebygging og helse, sa helse- og omsorgssjef Sverre Rudjord. 

Vidar Sveadalen, som er sjef for kommunens matproduksjon, presiserer at det ikke bare er pasientene på Brumunddal bo- og aktivitetssenter som får nyte godt av den lokalproduserte maten som tilberedes på kjøkkenet på Tømmerli. 

¬– Hver eneste uke produserer og distribuerer Matombringing ca. 5000 middagsporsjoner rundt omkring i kommunen, forklarer Sveadalen. 

God mat basert på gode råvarer

– Fokus på mat og ernæring er noe de eldre fortjener. I Ringsaker har vi fokus på å lage god mat fra bunnen av basert på gode råvarer. De siste årene har vi jobbet for å få råvarene som produseres i kommunen inn på vårt eget kjøkken. Vi har en god dialog med våre leverandører, som får til å levere varer med opphavs- og stedsnavn. Stedsnavnet bruker vi igjen på etiketter og menyer, sier Sveadalen, og legger til at det er hyggeligere å spise fårikål når man vet at sauen har levd et godt liv på beite i Åsmarka. 

 – Vi bruker kylling fra Hovelsrud, solbær fra Alhaug, jordbær og bringebær fra Nes, nypoteter fra Ringsaker hele sommeren og en del lokalproduserte grønnsaker i sesong, legger han til. 

Matskribent Andreas Viestad er prosjektleder for «Matkommunen Ringsaker». 

–  Ved å servere den beste maten fra Ringsaker på sykehjemmene, viser Ringsaker kommune at de følger opp lokalmatsatsingen i alle ledd. På denne måten blir lokalmaten en naturlig del av tjenestetilbudet i kommunen, slo Viestad fast.