–  Når vi skal kutte grønnsaker trenger vi skikkelig utstyr, sier underviser Gyro Knutsdotter Homme, og deler ut et skjærebrett og en japansk kokkekniv til hver av barna. 

– Nå skal vi kutte grønnsakene til suppa. Lukt på denne kålrotbiten. Den er knasende sprø. Ta en bit og kjenn etter – hva smaker det? sier Gyro, og setter sansene i sving hos barnehagebarna. 

Når kuttejobben er gjort, får barna filetere skrei og «banke» på blåskjellene for å kjenne om de er friske. 

– Her er det barna som er kokkene. Alle skal ta på, kutte opp, lukte og smake på råvarene. Mens de gjør det, snakker vi om hvor maten kommer fra, legger Gyro til. 

Populært tilbud

– Ringsaker kommune gir alle barnehager i kommunen mulighet til å delta på barnehagekurs på Geitmyra matkultursenter for barn denne våren, og kalenderen er fullbooka til langt ut i juni, sier kommunalsjef for barnehage og skole i Ringsaker, Anne Kari Thorsrud. 

– Barn og unge som vokser opp i matkommunen Ringsaker skal bli kjent med god mat som gir dem god helse. Og de skal kjenne til de fantastiske råvarene vi har i Ringsaker, og bruke dem til å lage mat som de liker, legger kommunalsjefen til. 

Tør å smake på nye ting i fellesskap

Fokus på barnas egen mestring står sentralt i Geitmyra-pedagogikken. Her får barna prøve seg på oppgaver som de kanskje aldri har fått hjemme på kjøkkenet. I tillegg har matkultursenteret fokus på at maten skal være så enkel at barna kan ta med seg oppskriftene hjem og lage den samme maten der. 

 – Det å teste ut smaker sammen, er av stor betydning. Det skaper fellesskap og felles glede. Barna tør mer når de er flere som gjør noe sammen. Det er ikke sikkert at de samme barna hadde turt å spise blåskjell, hvis det ble servet på en tallerken hjemme hos mamma og pappa, illustrerer Thorsrud.