Lørdag 9. mars ble festivalen #mingreie arrangert for første gang. Målet var å vise fram hva ungdom i kommunen driver med og å skape en sosial plattform for alle typer ungdom i aldersgruppen 13-18 år.

Det var kulturavdelingen og unge arrangører fra Brumunddal ungdomsskole som sto for arrangementet.  

Festivalen startet med aktiviteter og workshops både ute og inne i teatersalen i Brumunddal. Det var mye å velge mellom, og ungdommene var flinke til å prøve ut nye ting.

Ute var det håndball, fotball, tennis, boblefotball, scoot, fyrverkerikurs, trial, timbersportworkshop, livredning og natursti.

- Dette er veldig fint. Det er mange ting å gjøre her, og det er masse folk. Så langt har vi vært på stand med håndballen. Etterpå blir det kanskje boblefotball. Jeg skal løpe ned alle, sa Vibeke Rinden Grimsrud (14) fra Nes til Ringsaker Blad.

- Vi kommer oss ut
Inne kunne ungdommene prøve seg på teatersport, hiphop, robotkjøring, programmering, miniverksted med ulike maskiner, taekwondo og cosplay. De kunne også melde seg på sminkekurs, selfiekurs og Fortnite-kurs. I tillegg kunne de få gode råd om å leve mer miljøvennlig.

- Her er det mye man kan aktivisere seg med, i stedet for bare å sitte hjemme, sa Max Grønje (14) fra Nes til Ringsaker Blad.

Selv hadde han deltatt på Timbersport-kurset.

Før forestillingen starter kl. 19, ble det delt ut premier for uteaktivitetene samt gratis sjokolademelk som de unge arrangørene hadde fått sponset fra Q-meieriene i Gausdal.

Mopeder inne
I selve teatersalen var det bygget opp tre scener som ble brukt under forestillingen. Lokal ungdom sto for alle sceneinnslagene, alt fra skyggedans til band. I en egen del fikk ulike lag og foreninger presentert seg selv, og det ble både håndballkasting, taekwondo, fotballtriksing, teater og mopedkjøring på de ulike scenene.

- Dette ble akkurat slik vi hadde forestilt oss. Forestillingen viste et mangfold av det ungdommene i kommunen driver med. Det er ikke ofte vi ser mopeder inne i teatersalen, konstanterte Frederik Lervåg, arrangør og leder for fritidsklubben i Brumunddal.

Prisutdelinger
Det ble også delt ut tre prisen i løpet av showet. Sander Fjellsol vant fotokonkurransen hvor oppdraget var å ta bilder av egen eller venners hobby. Lærlinger fra Ricardo Foto satt i juryen.

Espen Austahl Bergh ble årets rollemodell. I forkant av festivalen hadde juryen kontaktet alle ungdomsskolene samt Ringsaker videregående, og de fant gode kandidater til prisen på alle skoler. Bergh fikk prisen blant annet fordi han er en person som er «opptatt av at alle skal ha det bra og være trygge, og tar seg ofte av dem som ikke har så mange å være sammen med».

Instruktørgruppa i Nes turn vant prisen #vårgreie fordi de «gjennom sitt ledertreningsprogram har bidratt til at barn og unge skal trives og fortsette med aktiviteten også når de blir ungdom».

En sosial greie
Etter forestillingen inne ble alle de 300 ungdommene loset ut bakveien hvor det ventet et motorsagshow laget av og med ungdommer. Til slutt ble det fyrt av et stort musikkfyrverkeri. Også dette hadde ungdommene selv laget i tett samarbeid med instruktører. Musikken var komponert av Henning Iversen (15) fra Brumunddal.

Flere ungdommer Ringsaker Blad snakket med trakk fram det sosiale aspektet når de skulle beskrive festivalen.

- Dette bør bli en årlig greie. Det går ungdom til å være sosial og komme seg ut, og man møter mye folk, sa Tirill Johansen (13) fra Brumunddal.

Takker alle involverte
Det var mange lag og foreninger som var i sving for å få festivalen på beina.

- Vi kunne ikke arrangert dette uten alle lagene og foreningene. Mange takk til dem, sier kulturrådgiver Rebekka Joswig.

Både Brumunddal fotball, Veldre håndball, Nes friteater, Nes turn, Brøttum Røde Kors, Nes fritidsklubb, Brumunddal tennisklubb, Ringsaker kulturskole, Brumunddal taekwondo, Moelv fritidsklubb, Brumunddal fritidsklubb, Amazing, Makerspace, trialmiljøet, scootmiljøet, robotklubben, cosplay-miljøet, rollerderby-klubben og tricks-in-bowl-klubben hadde takket ja til å bidra.

- Vi håper å få med enda flere til neste år, sier Joswig.

Foto: Ricardo Foto og Ringsaker kommune