Lenge var Langmo-pipa det mest kjente landemerket i Brumunddal, og bedriften han grunnla og ga navn til sysselsatte på det meste 900 mann.  

– På 1930-tallet var Langmoen Norges største høvleribedrift, og det i et område der det ikke var tradisjon for store bruk. Etableringen av denne bedriften satte virkelig fart på utviklingen av Brumunddal som industriby, forteller Gotaas. 

Rike, rause og religiøse

– Alle som bodde i Brumunddal enten jobbet på Langmoen, eller kjente noen som jobbet der. Jeg har pratet med mange tidligere ansatte som kunne fortelle om hvordan det var å være ansatt i bedriften. Berger Langmoen var kjent for å være en bra kar, og familien var veldig opptatt av velferden til de ansatte, sier Gotaas. Et eksempel er julegaven bedriften ga sine ansatte en gang på 1950-tallet.

– Det året fikk alle som var gift ei vaskemaskin til jul. Det var store penger på den tida, påpeker han.  Langmo-familien var også kjent for å være religiøs, og det ble blant annet avholdt andakter på fabrikken. 

Vil gjerne vite mer

Gotaas har snakket med mange og har mye informasjon om livet på Langmoen, men han er fortsatt interessert i å få vite mer. 

– Spesielt om dagliglivet på fabrikken, gjerne fra koner til de som jobba der. Ofte sitter de med en annen side av historien som har stor betydning for helheten, mener han. 

Har du historier fra livet på Langmoen, enten ting du har opplevd selv eller noe du har opplevd gjennom ektefelle eller andre? Ta kontakt med Thor Gotaas, han vil gjerne høre fra deg!

Viktig lokalhistorie

Historien om Berger Langmoen er en viktig del av Brumunddals historie, og kultursjef Asle Berteig er veldig takknemlig for at Gotaas har tatt på seg jobben med å skrive om den. Boka gis ut i 1500 eksemplarer, og slippes onsdag 13. november klokka 19:00 på biblioteket i Brumunddal.