Martha bor i generasjonsbolig sammen med dattera si, og jobbet fullt frem til hun ble dårlig og etter hvert havnet i rullestol. De siste åtte årene har hun mottatt hjemmetjenester av hjemmesykepleien omsorgsdistrikt Brumunddal.

– Martha er veldig avhengig av hjelp, og kunne ikke ha bodd hjemme om det ikke hadde vært for hjemmesykepleien, forteller hjelpepleier Sissel Alstad. Hun og flere andre hjelper Martha med blant annet stell, å legge seg om kvelden og de deler ut tabletter. 

– De er innmari flinke, og det er en veldig fin gjeng. Jeg tror Ringsaker er heldige med å ha en slik stab som dem har i hjemmesykepleien. Sissel her, hun får nok ei stjerne, sier Martha. 

Sosialt og koselig

På Tømmerli bo- og aktivitetssenter bor Per Mælum (80) i omsorgsbolig. Han har også hjemmesykepleien innom fast to ganger daglig, og ellers ved behov.

– Nå har jeg bodd her i 1,5 år, og har ikke funnet noe å klage på. Jeg vil fullrose dem. For meg har dette vært svært, jeg får hjelp til akkurat det jeg trenger. Også er det en trygghet å vite at jeg kan plinge på dem om det er noe, sier Per. 

– Jeg var glad den dagen da jeg var ble spurt om jeg var interessert i å bo her. Jeg sa ja med en gang jeg så leiligheta! 

– Jeg kjente ikke en person når jeg flytta inn her, men har blitt kjent med mange. Det er tre stykker av oss som fast møtes på fredager og spiser nystekte vafler og drikker kaffe. Også har vi onsdagskaffe her som er sosialt og koselig. Siste torsdagen i måneden har Venneforeningen tilstelning i kantina med underholdning, kaker, kaffe og utlodning, forteller han ivrig. 

Avhengig av at pårørende hjelper til

Både Per og Martha har flinke pårørende rundt seg som hjelper dem i hverdagen. 

– Hjemmesykepleien er avhengig av pårørende som bidrar og trår til. Det kan være en misoppfatning blant noen at hjemmesykepleien «ordner alt», men hvis vi ikke hadde hatt pårørende som hjalp sine, hadde det vært veldig vanskelig for oss å få tid til alt, påpeker sykepleier Torunn Kjendlie.

– Det er vel godt gjort kanskje å klare å bo hjemme når jeg ikke klarer å gå. Men jeg er sterk i arma og er på butikken, vasker klær og baker mye. Men søstera mi, hun vasker golvet for meg, forteller Martha. 

Til tider travel hverdag

Hjemmesykepleien omsorgsdistrikt Brumunddal har til sammen 492 pasienter som mottar hjemmetjenester, og Anne Grethe Børresen og Lillian Høiby som jobber som Sykepleier 1, legger ikke skjul på at det til tider kan bli travelt på jobb. 

– På dagtid har vi tre timer brukerrettet tid før lunsj, og da skal opptil 12-13 pasienter besøkes. Med en del kjøring og store avstander, blir det travelt, sier Høiby. 

– Det er ofte veldig fulle lister, og det er ikke alltid man har tid til å sitte ned og prate, selv om pasientene vil det. Vi har ikke blitt flere hoder på jobb, selv om det er blitt flere pasienter, og da blir det travlere. På kveld kan man være hos inntil 24 pasienter i løpet av vakta. Men det er veldig variert hvor mye hjelp de trenger og hvor lang tid det tar hos hver enkelt, legger hjelpepleier Sissel Alstad til.

Alstad har jobbet i hjemmesykepleien siden 1996, og selv om det til tider kan være travelt, er hun klar på at dette er en fin jobb.

– Jeg trives veldig godt med den friheten vi har, selvstendigheten i jobben og ikke minst gode kollegaer. Man må tenke på at man er gjest i noen andres hjem, og ha evnen til å ha respekt for det. Det er annerledes enn å jobbe på institusjon eller sykehus, sier hun.