Gjennom de ti årene KVP har vært en del av tiltakspakka hos NAV Ringsaker, har 248 personer vært igjennom programmet – med gode resultater.

Tett individuell oppfølging

I KVP er det fokus på et mer individuelt tilpasset opplegg enn i andre tiltak.

– NAVs visjon er å få flere ut i arbeid, og vi ser at måten vi jobber på gjennom kvalifiseringsprogrammet fungerer. Dette er et fulltidsopplegg der deltakerne i programmet får et skreddersydd opplegg som går over 37,5 timer i uka i ett år. Man kan også søke om utvidelse i inntil tre år, sier NAV-leder Roy Carstens.

– Gjør meg stolt

Teamleder Bjarte Holm er kry over å jobbe med kvalifiseringsprogrammet, og ser hvordan det hjelper mange av hans brukere over i arbeid.

– Dette er et program som tar folk på alvor, og der vi spiller på lag med den det gjelder. Når personen selv har eierforholdet til prosessen, da lykkes vi best, understreker han. 

Så langt i 2019 har 11 gått ut av programmet, og 5 av disse er i jobb.

Har betydd alt

For Tonny Jevne ble KVP-ordningen helt avgjørende.

– Jeg gikk langtidsledig, og kom inn i KVP i 2016. Gjennom denne ordningen fikk jeg tettere oppfølging, jeg kunne ha tettere dialog med saksbehandleren min, og det var lettere å bli hørt. Jeg kom inn i helsesektoren gjennom «Menn i helse», og da det prosjektet ble avsluttet fikk jeg praksisplass, forteller han.

Han har aldri angret på at han gikk inn i helse- og omsorg. 

– Jeg forelsket meg helt i faget, og gjennom KVP har jeg fått både jobbet og tatt utdanning som helsefagarbeider. Nå videreutdanner jeg meg innenfor demens, og jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Jevne.

Ønsket om en jobb

Abdifatah Ahmed kom til Norge fra Somalia i 2004, og til Brumunddal i 2007. 

– Jeg hadde en drøm, og det var å jobbe og tjene egne penger. Men jeg startet på null. Etter introduksjonsprogrammet kom jeg med i KVP i 2010. Jeg ble engasjert i maleprosjektet som bygg og eiendom i Ringsaker kommune hadde sammen med NAV i 2012, og fikk jobbe med å male kommunale bygg gjennom sommeren. Da knyttet jeg mange kontakter og ble kjent med folk, og jeg fikk gode referanser, sier han.

Da han avsluttet KVP i 2013 gikk han ut i jobb i ISS Renhold, hvor han jobbet i fire og et halvt år. Så åpnet det seg en stilling som drosjesjåfør, og han søkte.

– Da hadde jeg mange referanser, og jeg kjente mange som kunne gå god for meg. Dermed fikk jeg jobben, og nå har jeg fast, full jobb som drosjesjåfør. I tillegg har jeg nettopp tatt yrkessjåførutdannelsen, slik at jeg nå kan stå stødig på begge beina – skulle det bli behov for det, kan jeg jobbe som bussjåfør også, smiler han.