– Det blir garantert noe for enhver smak i julebyene i Ringsaker, og det vil ikke være tvil om at man befinner seg i Prøysenkommunen Ringsaker om man avlegger byene et besøk. Her blir det kos, stemning og moro for både store og små, forteller Monica Rylander i Ringsaker kommune. Startsskuddet går i Moelv med julegrantenning 18. november, og Brumunddal følger etter lørdag 20. november.

Jul i hele Ringsaker

– Vi har en fantastisk dyktig parkavdeling i Ringsaker som sørger for å pynte byene til jul, og som virkelig vet å skape de koselige rammene som vi forbinder med den gode, gamle jula. Alle installasjonene man ser i julegatene er bygget og rigget av våre egne folk, og det utvides litt etter litt med noen nye elementer nå og da, sier kultursjef Asle Berteig. 

Han viser også til Jul i Prøysen og alt som skjer på Prøysenhuset, med julevandringer, teater, aktiviteter for barna og stemningsfulle konserter. 

– Og så må vi ikke glemme alt som skjer ellers framover mot jul, av julemarkeder, konserter og forestillinger over hele kommunen. Dette blir lagt ut i en digital arrangementskalender på kommunens nettside, sier Berteig. 

Julehus og smånissetog

Også i Moelv vil det bli lett å kjenne igjen mange av de stemningsfulle elementene fra Prøysens fortellinger. Det blir julenek og juletrær, duften av nystekt julebakst og alt det som hører julen til. Ikke minst vil det bli tilrettelagt med gode arenaer hvor handlende og besøkende i byen kan glede seg over koselige stunder sammen. Janne Hemma i Moelv handelsstandsforening gleder seg til å ønske velkommen til julebyen Moelv. 

– Det populære julehuset gjentas i år også. Her kan barna delta på juleverksted, lage julepynt og julekort, møte nissen, skrive ønskelister over hva de ønsker seg til jul og bli lest for fra Prøysens julefortellinger. Cafébandet kommer til byen for å gi en stemningsfull julekonsert, og vi gleder oss til å se opptoget av julestemte smånisser som skal gå i tog fra julehuset til Moelv bo- og aktivitetssenter. Det kommer til å bli mange fine førjulsstunder for folk i absolutt alle aldre her i Moelv, slår hun fast.

Lokker med markeder og utekino

Både Moelv og Brumunddal har populære julearrangementer på programmet som vil lokke mange mennesker på besøk. Mange gleder seg til å gå på markeder igjen, og i begge byene inviteres det til stemningsfull utendørskino. 

– I Brumunddal gjentar vi tradisjonen med utendørsvisning av juleklassikeren «Love actually», som i år blir vist i bakgården til Sønes. I Moelv er det den nye Askepottfilmen som står på plakaten når det inviteres til utekino på gatetunet, forteller Rylander. 

– Her i Moelv vil også Baker Kristiansen være på plass med foodtrucken sin for å selge varm kakao og nystekte bakervarer for å sørge for maks kos på kinokvelden, skyter Hemma inn med et smil.

Les mer om jul i byene og se programmet