Temaet for årets festival er «Den fantastiske hjernen». 

– Med støtte fra Forskningsdagene, har vi satt sammen en foredragsrekke med enormt stort spenn. Som folkebibliotek er det veldig moro å kunne by på et program som er så faglig tungt, sier biblioteksjef Mette Westgaard.

Hjernen, lesing og skolen

Arrangementene vil holdes på bibliotekene i Brumunddal og Moelv, Wood Hotel og på Kirkenær skole. 

– Gjennom samarbeidet med Høgskolen i Innlandet har vi fått tilgang til mange dyktige forskere. Her skal alle finne et tema og arrangement som passer for seg, påpeker Westgaard.

Blant foredragsholderne finner vi Espen Dietrich, professor i nevrologi og avdelingsleder ved Nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Sammen med forfatter Hans Olav Lahlum, vil han lede en samtale der han setter hjernen, læring, lesing og skolen på dagsorden. Arrangementet er en del av skolebibliotekprosjektet i Ringsaker kommune, og blir avhold på Wood hotell tirsdag 22. september.

Spør en smarting

Tre elever fra 7. trinn på Kirkenær skole får prøve seg som forskningsjournalister under arrangementet «Spør en smarting» som holdes torsdag 17. september. De skal intervjue forsker Odd Rune Stalheim, om temaet «Hvordan har hjemmeundervisning og fraværet av den vanlige, sosiale hverdagen påvirket elevene? Og hvordan jobber hjernen for å takle slike utfordringer?».

– Dette blir et veldig spennende og morsomt arrangement. Kanskje et høydepunkt under Forskningsdagene. Det er fascinerende å se hvor flinke barn er til å stille gode, filosoferende spørsmål, sier Westgaard. 

Fullt program finner du på Ringsaker biblioteks arrangementskalender.