Hvem skal testes?

  • Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19-sykdom. Koronavirus gir ofte følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.
  • Alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter opphold siste 10 dager i land med høy forekomst.

Les mer om hva du skal gjøre hvis du mistenker at du kan være syk med koronaviruset hos FHI.


Andre grupper kan testes etter vurdering av lege.

Du kan undersøke om du bør teste deg på Helsenorge sin koronasjekk

Koronatesting og timebestilling for nordre Ringsaker med teststasjon i Lillehammer

Innbyggere i Nordre Ringsaker som ønsker å teste seg for koronavirus ved teststasjonen i Lillehammer, skal ringe 476 96 350​ for å bestille koronatest. Du kan også bestille koronatest via nett. Ved bestilling via nett kan du selv velge dag og tid for oppmøte. 

Teststasjonen er stengt i helgene, og innbyggere i Nordre Ringsaker kan da benytte Hedmarken teststasjon i Ottestad.

Teststasjonen i Lillehammer flyttet 19. januar ut av Ungdomshallen og etablerte seg i midlertidige lokaler rett utenfor hallen. Det betyr at kjøremønsteret endres, men tydelig skilting vil være på plass. Endringa innebærer også at en nå må ut av bilen og gå 1-2 meter for å testes, så det er viktig med varmt yttertøy. Personer som har store utfordringer med å gå ut av bilen kan fortsatt testes i bilen.  

Når du har fått en avtale via telefonen eller nett, vil du motta en SMS med oppmøtetidspunkt. Ingen skal møte opp direkte uten avtale.

Koronatesting og timebestilling ved Hedmarken teststasjon i Ottestad

Innbyggere i søndre Ringsaker som ønsker å teste seg for koronavirus ved teststasjonen Ottestad, skal telefonen for koronatesting på telefonnummer 477 70 075 for å bestille koronatest.

Digital timebestilling

Gjennom den digitale timebestillingsløsningen kan du bestille time til deg seg eller egne barn ved Hedmarken teststasjon. Du logger inn og identifiser deg med elektronisk ID. I skjemaet velger du selv ønsket tid for testing.

Bestill time ved Hedmarken teststasjon

Informasjon om teststasjonen i Ottestad

Luftveispoliklinikken ligger i Åkershagan i Ottestad med adresse Søster Borghilds veg 7-9. Merk at innkjøring er fra Tunbekkvegen - følg skilting!  Når du har fått en avtale via telefonen eller nett, sender luftveispoliklinikken en SMS med oppmøtetidspunkt. Ingen skal møte opp direkte uten avtale. 

Testingen foregår etter gjennomkjøringsprinsippet. Du vil bli testet gjennom bilvinduet og må ikke gå ut av bilen eller parkere for å bli testet. For de som ikke har bil, blir det avtalt  individuelle løsninger i samråd med «Telefonen for koronatesting».

Ordinære åpningstider:

Åpningstider ukedager: 08.00 – 19.00
Åpningstider helg: 08:00 – 16.00

 

Hvem skal du kontakte når?

Dersom du mistenker at du kan ha covid-19, kan du ringe telefon for koronatesting med telefonnummer 477 70 075 dersom du bor i søndre Ringsaker og skal testes ved teststasjonen i Ottestad. Innbyggere i Nordre Ringsaker som ønsker å teste seg for koronavirus ved teststasjonen i Lillehammer, skal ringe 476 96 350​ for å bestille koronatest. 

Er du syk med luftveissymptomer eller andre symptomer, og lurer på om det haster så mye at det ikke kan vente til virkedag, skal du ringe legevakten på telefon 116 117.

For øyeblikkelig hjelp hvis liv og helse står i fare, kontakt alltid 113.

Har du andre koronarelaterte spørsmål, or eksempel om reiseråd, arrangement, generelle smittevernråd og karanteneregler, finner du svar på nettsidene til Helsenorge.no eller Folkehelseinstituttet.

Hvis du ikke finner svaret her, kan du ringe FHI sin publikumstelefon på telefon 815 55015

Åpningstider for telefon for koronatesting

Nordre Ringsaker: Telefonen for koronatesting med telefonnummer 476 96 350 er betjent mandag-fredag fra 08.30 til 15.00, med pause mellom 11.30 og 12.00. 

Søndre Ringsaker: Telefonen for koronatesting med telefonnummer 477 70 075 er betjent alle dager i tidsrommet 09.00 og 15.00, med pause mellom 11.30 og 12.15.

Hvordan utføres testen?

Koronatesten på teststasjonene gjøres ved at det hentes ut prøvemateriale fra hals og nese. En liten prøvetakingspinne føres inn og skrapes mot slimhinnene for å få med seg noen celler der viruset lever. Selve testen tar kun 30 sekunder. Deretter sendes prøven til et laboratorium for analysering.

Svar på test

Du kan se prøvesvaret ditt når det er klart ved å logge inn på «Min Helse» på Helsenorge.no.

Normalt foreligger svaret etter 1-2 døgn, men i perioder med stor pågang kan det ta lengre tid. Det sendes i tillegg en tekstmelding når svaret er negativt. Ved positivt svar blir man oppringt fra kommunens smitteoppsporingsteam.

Alle som testes, bør holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger og til de er symptomfrie. Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon.