I turserien «10 på hjul» kan du bli kjent med Ringsakers kulturarv. Det er lagt opp ti turer til utvalgte kulturminner i hele Ringsaker. Turene har en egen turbrosjyre, og ved hver post er det mulig å søke opp mer informasjon om det enkelte kulturminnet.

Turserien ble lansert første gang i 2020 som et tilbud til alle som måtte ta ferien i hjemlandet. Prosjektet ble så vellykket at kommunen nå velger å videreføre det.

– Vi har valgt ut kulturminner fra ulike deler av kommunen og med stor bredde i tematikken. Samtidig er det kulturminner som er lett geografisk tilgjengelig for folk flest, og med parkeringsmuligheter relativt nært. Ved åtte av ti poster er det mulig å sykle eller kjøre helt inn til kulturminnet, sier Ragnhild Nilsen Austdal, rådgiver ved kulturkontoret og ansvarlig for prosjektet. 

Lett tilgjengelig

Det er mulig å sykle til flere kulturminner i løpet av én tur. Til post 7 (bygdeborgen på Nes) må du gå hundre meter opp til posten, mens du fram til post 9 (Langodden) må gå rundt 10 minutter på tursti for å komme fram til postene. De resterende postene kan du kjøre eller sykle helt fram til.

Ved hver post kan du skanne en QR-kode og få tilgang til mer informasjon om kulturminnet enn det som står i selve turbrosjyren. I år er det spennende historier knyttet til flere av kulturminnene. Visste du at en konge fra Ringsaker kunne ha endret Norgeshistorien hvis han bare hadde stått opp litt tidligere på morgenen?

­– Vi oppfordrer publikum til å lese om kulturminnet de besøker. Turen og stedet blir mer interessante når du kjenner til historiene bak. Informasjon og formidling av kunnskap er godt vern og viktig i forvaltning av våre kulturminner i Ringsaker, sier Nilsen Austdal, som håper mange tar sykkelen fatt og gjør seg bedre kjent med Ringsakers rike historie.

Trekker vinner etter 1. november

Postene står ute fra 15. juli til 16. oktober. Turbrosjyren finner du som PDF på Ti på hjul-nettsiden, på servicesenteret i Brugata 2 (Brumunddal), på turistkontoret i Brumunddal, Infoteket på Nes, ved kommunens bibliotek, sportsbutikker og andre butikker/kafeer.

Alle som har fullført ti turer og sendt inn turbrosjyrer innen 1. november er med i trekningen av fine premier. Hovedpremien i år er kanefart for hele familien i Birkebeinerland.

Unike bilder av kulturminnene

Turserien er prydet med unike bilder fra hvert kulturminne, et samarbeidsprosjekt mellom Ringsaker kommune og RicardoFoto. En tenkt situasjon ble iscenesatt med tidsriktige kostymer og rekvisitter for å illustrerer kulturminnets funksjon og virke. I hvert bilde ble det redigert inn et moderne element. Kan du finne det?