For lenge siden kom mennesket ut fra skogene for å dyrke land og bygge samfunn. Tidene for jegere og sankere ble gradvis borte. Men fortsatt er det noen som henger igjen i skogkanten.  De lever av å plukke sopp, bær og ville vekster for salg.  Plukkerne er de siste sankerne og en truet gruppe. Varene de leverer er ettertraktet på de beste restauranter, men går forretningsmodellen deres opp med storsamfunnets regler om eiendomsrett, miljøforvaltning og mattrygghet?
Mange steder blir  sankerne forfulgt og foraktet,  bøtelagt og jaget.  Ofte med rette, for de bøyer gjerne rettighetene godt i sin retning.  
I foredraget snakker Karlsen om sanking både i Europa og Norge.  En fasinerende livsstil, som får oss til å tenke på våre trygge rammer.  
Kanskje er det  annerledesheten og det frie livet de lever som provoserer oss?  Trigger det en siste refleks fra sanker-genet dypt nede i ryggmargen? Er vi i ferd med å miste noe for godt?   

Pål Karlsen er daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, og tidligere leder av Oslo og omland soppforening. Han er redaktør av Sopp og nyttevekster.  Han skrev boken "Steinsoppen - Vill av natur" i 2014, og jobber nå med to bokprosjekter, ett om sanking og en soppmatbok (SpiSopp - 200 sopper du må smake før du dør) sammen med Tommy Østhagen.  

Arrangeres i samarbeid med Hekseringen.Hekseringen har årsmøte rett etter foredraget. 

Sted: Ringsaker bibliotek, Brumunddal
Tid: Tirsdag 17. mars klokka 19:00 

Arrangeres som en del av Litteraturuka 2020.