Det er stedets venneforening som sammen med Ringsaker kommune arrangerer denne dagen. De har fått med seg ni frivillige lag og foreninger som fyller tun, hage, stabbur og hovedhus med ulike aktiviteter. 

Mye å gjøre for barn

Østmo trekker spesielt fram tilbudet til barn. Venneforeningen har ryddet og støvsugd det 300 kvadratmeter store tørkeloftet. Hit opp inviteres barn til en spennende lesestund. 

– Det er ikke lenger mange barn som bor i et hus med slike tørkeloft. Vi har til og med hengt opp gammelt undertøy til tørk her oppe, sier Østmo. 

I vår satte Ringsaker Historielag poteter i hagen. Disse er nå modne og barna kan få plukke dem og ta dem med hjem. 

– Det å plukke poteter er jo blitt et kulturminne i seg selv, sier Østmo.  

Det blir også en quizløype som passer både for barn og voksen, hvor premien er tre gavekort sponset av Moelv Handelsstand. 

– Jeg vil også tro at de unge vil like å se alle veteranbilene fra førkrigstiden som dukker opp denne lørdagen. Også må vi ikke glemme hesteskyss for barnefamilier, sier Østmo.  

Jobben for å få Mo til å skinne er stor. Det vaskes, ryddes, klippes og stelles både ute og inne. Samtidig ruller det både gamle brannbiler, krigsutstyr og annet utstyr inn på tunet. Vea – Norges Grønne Fagskole kommer kjørende med blomsterdekorasjoner. 

– Det er en enorm innsats som legges ned for å få til denne dagen, sier Østmo. 

Grandiosa – et moderne kulturminne

I tillegg til hage kafé med Baker Kristiansen, er det tatt et noe uvanlig valg av matservering denne dagen. Ringsaker Bygdeungdomslag vil selge Pizza Grandiosa, bakt i et feltbakeri fra krigens dager.

– Da Krigshistorisk Formidlingssenter tilbød seg å stille med dette beistet av et bakeri, like stort som et lokomotiv, måtte vi jo ha noe å bake i det. Og grandisen, utviklet i Ringsaker, er jo etter hvert blitt et lokalt kulturminne, sier Østmo. Grandiosaens «mor», Rut Romskaug fra Brumunddal, kommer og forteller historien bak Norges mest spiste frossenpizza. 

Harald Sunde, leder av Krigshistorisk Formidlingssenter, skyter inn at de også stiller med et feltkjøkken som kan traktere et mannskap på over tusen personer. 

– Det publikum får se her på lørdag, er ganske så unikt. Så vidt jeg vet er det ikke noen andre steder som kan vise fram både et feltkjøkken og feltbakeri fra krigens dager, sier Sunde. 

– Kulturminner bringer frem ulike følelser og tanker hos folk gjennom hva de er eller betyr for hver enkelt av oss og for fellesskapet, sier kulturrådgiver Ragnhild N. Austdal i Ringsaker kommune. Med en spennvidde fra 2. verdens krig til Grandiosa er hun sikker på at publikum får oppleve noe som får fram både minner og følelser.   

Inviterer publikum med inn

– Tusenårsstedet Mo gård er et helt unikt kulturminne i Ringsaker. Vi ønsker å gjøre dette stedet tilgjengelig for publikum, sier kulturrådgiver Ragnhild N. Austdal. På lørdag åpnes derfor dørene inn til hovedhuset, hvor publikum kan bli med på en formidlingsreise gjennom ulike rom. Moelvs egen lokalhistoriker, Roger Andreassen, forteller historien om Mo gård. På veien får publikum oppleve et herredstyremøte fra 1890 og et gårdsball med levende ballmusikk og pyntede festbord. 

– I dag er det stort sett kun kulturskolen som bruker lokalet, og jeg tror de aller fleste innbyggerne våre aldri har vært inne i hovedhuset, sier Austdal.

For å gi publikum en mest mulig autentisk opplevelse, er alle aktørene kledd opp i klær fra 1800-tallet.Ringsaker Bygdekvinnelag inviterer i tillegg til en motevisning i hagen med klær fra tidlig 1900-tallet.

– Jeg må også nevne det som skjer i stabburet denne dagen. Her blir det salgsutstilling med fotografier av forlatte hus på Hedmarken. Midt i blinken på en dag som denne, sier Austdal. 

Arrangørene håper publikum stiller opp denne lørdagen. Åpningstidene er fra 12-15. Dagens smittevernregler gir et publikumstak på 200 personer. Arrangementet er gratis og krever ingen billett, men det blir registrering ved innslipp. 

– Så her er det først til mølla, sier Leif Peder Østmo. 

Lag og foreninger som er med på kulturminnedagen:      

Venner av Mo, Ringsaker Historielag, Krigshistorisk Formidlingssenter, Ringsaker Bygdeungdomslag, Baker Kristiansen, Ringsaker Bygdekvinner, Nordre Ringsaker Husflidslag, Ringsaker Teater, Brøttum Røde Kors, Lions og Rotary.     

 

 

Bilder: 
Hovedbilde: Fra venstre:
Maren Baardseth, Mattis Amb og Ingrid Nannestad fra Ringsaker Bygdeungdomslag, «mor Grandiosa» Rut Romskaug, Trude Bergundhaugen fra Baker Kristiansen, Ann-Kristin B. Dæhlin, Martine Austdal, Olav Østby Deglum og Harald Sunde i Ringsaker Historielag, Turid Narten Larsen, Leif Peder Østmo, Kari Allum og Tom Frode Ryen fra Venner av Mo. 

 

Bilde Baker Kristiansen
Trude Bergundhaugen fra Baker Kristiansen lager historisk kafé i hagen på Mo gård.  Ann-Kristin B. Dæhlin fra Ringsaker kommune har ansvaret for alle historiske kostymer denne dagen. Martine Austdal (sittende) fikk en forsmak på rullekaka. 

 

Pizza Grandiosa
- Wow, er det virkelig deg? sier Mattis Amb, Maren Baardseth og Ingrid Nannestad fra Ringsaker Bygdeungdomslag når de møter «Mor Grandiosa», Rut Romskaug, for første gang. Lørdag 4. september forteller Romskaug historien bak Norges mest solgte frozzenpizza, imens bygdeungdommen fyrer opp et gedigent feltbakeri og steker pizza til publikum. 

 

Lesestund på loftet
Denne lørdagen er modøl Turid Narten Larsstuen guvernante som inviterer til lesestund på det spennende tørkeloftet på Mo gård. 

 

Venner av Mo
I flere uker at en stor dugnadsgjeng, med Venner av Mo i spissen, pusset, ryddet og vasket for å kunne invitere publikum inn på Mo gård. På det 300 kvadratmeter store loftet har de hengt opp gammelt undertøy til tørk. Fra venstre: Tom Frode Ryen, Kari Allum og Leif Peder Østmo.