Alle de 800 billettene til arrangementet var tatt ut, og de fremmøtte fikk ta del i en verdig og rørende stund. På scenen sto blant andre artisten Phung Hang, brumunddalsjenta som sammen med familien fikk føle rasismen på kroppen i oppveksten. Tydelig rørt og beveget fremførte hun sin egenskrevne låt, «Mr. Mister». Man kunne formerlig høre en knappenål falle da forfatter og slampoet Guro Sibeko fremførte «Det er jo bare ord». Dansere fra P.S. Dance underbygde det sterke innholdet i markeringen, der de beveget seg ute blant publikum med hatord skrevet på kroppen.

Flere generasjoner

Blant publikum var også 60 unge fotballspillere fra Brumunddal fotball, alle ikledd klubbens drakter, der slagordet «Vend rasismen ryggen» preger baksiden av skjorta og viser klubbens aktive rolle i det holdningsskapende arbeidet for inkludering. Elever fra 2. og 7. trinn på Fagerlund skole deltok, andre trinn med «Vennskapssangen» og sjuendetrinnselever med sin egen appell. Andre trinn fremførte også «Steinen den hvite» sammen med Geirr Lystrup, som også var sentral i tiden etter Brumunddalsslaget. Agnete Børde Elstrand og Kelly Thai, elever ved Ringsaker videregående skole, holdt en appell, og Lill Regine Skaug og Maren Aarskog sang «Ghettoparasitt». Også Trond Fjeld, tidligere leder av «Brumunddal på nye veier», holdt en appell fra scenen. 

Vendte ryggen igjen

Leder av Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum holdt en appell fra scenen, før alle de fremmøtte ble bedt om å gjenta den historiske og symboltunge handlingen med å vende rasismen ryggen. Det var et sterkt øyeblikk da alle i stillhet vendte ryggen til, og programmet deretter ble avsluttet med Maren Aarskogs fremføring av «Vårt lille land» og Phung Hangs «Try».