– Barna vil se og gjøre, de vil lukte og kjenne, de vil selv prøve! Dette tar vi med oss inn på kjøkkenet, der hvert måltid starter med at vi ser på hva maten vår er, og undres over hvor den kommer fra. Det er barna som er kokkene, og som lager sin egen mat på dette kurset. På en praktisk, morsom og lærerik måte får både barna og de voksne inspirasjon, kunnskap og verktøy – for at også barna skal delta ved kjøkkenbenken i hverdagen i egen barnehage, forklarer Gyro Knutsdotter Homme, avdelingsleder ved Geitmyra Ringsaker.

Barna er sjefene

Barnehagekursene er veldig populære på Geitmyra, og svært mange barn i Ringsaker har vært med på kurs. Denne dagen er det barnehagebarn fra Kylstad barnehage som er på besøk. 

– I dag er dere sjefene på kjøkkenet. Er ikke det kult? Dere skal bestemme om maten vi skal lage er god nok. Dette skal vi gjøre ved å lukte, kjenne og smake med tunga. Kanskje er maten så god at vi kan spise den til slutt? Dette er det dere som bestemmer, sier underviser Anniken Nygård Nergård ved Geitmyra, og drar med seg barnehagebarna inn i en boble og en sfære som handler kun om maten de skal tilberede.

Unik undervisningsmåte

Først finner barna «gull» ved å raspe gulerøtter og skvise ut saften. Så lages hamburgerbrød med dette som ingrediens. Midtveis tar Anniken frem en overraskelse fra havet, en torsk som skal brukes til å lage torskekaker. Fisken blir sendt rundt bordet så alle får se, lukte og studere den.

– Under dette kurset får barna smake og lukte på alle råvarene før det hele mikses sammen. Gjennom å lage mat på denne måten, hvor de også får lov å være med å kna, kjenne og føle får de et helt annet forhold til maten. Det skaper interesse for å smake på mat som kanskje er ukjent for dem, påpeker Nygård Nergård.

Skaper mestringsfølelse

Det er ingen tvil om at barna fra Kylstad er engasjerte og synes dette er spennende. Etter endt kurs hadde alle laget sin egen fiskeburger med majones og grønnsaker til – og alle spiste og syntes maten var kjempegod!

– Vi er veldig glade for å få komme til Geitmyra. Barna lærer om mat på en unik måte, og det skapes en helt egen mestringsfølelse rundt matlagingen. Geitmyra tilbyr en læringsarena vi ikke har mulighet til å få til i barnehagen. Barna er alltid kjempefornøyde, sier Henriette Fauskerud Heggelund, assisterende barnehageleder i Kylstad barnehage. 

– Vi har vært her med flere ulike grupper, og barn har alltid veldig mye å fortelle om etter besøket. Å bli introdusert for mat på denne måten synes de er både spennende og morsomt, sier Siw Monica Røiset, barnehagelærer ved Kylstad barnehage.