De utrolige årene
Hva er De utrolige årene?
De utrolige årene (DUÅ) er et forskningsbasert og statlig finansiert program som hjelper familier og fagfolk til å fremme godt samspill og forebygge at vansker utvikler seg. Kurset kan også hjelpe med å bryte mønstre som har gått seg fast og som er krevende å leve i eller direkte skadelig over tid.
-
I Ringsaker har vi DUÅ for foreldre med barn i alderen 3- 12 år. Noen barnehager har også fått opplæring DUÅ.
-
DUÅ kursene er gruppebaserte. Deltakerne kan dele erfaringer med hverandre og drøfte ulike problemstillinger, samtidig som fastlagte temaer gjennomgås. Det jobbes med hjemmeoppgaver mellom hver gruppesamling.
-
DUÅ er praktisk fokusert. Målet er at deltagerne gjennom konkrete øvelser skal få nye ferdigheter og økt trygghet i foreldrerollen. Dette kan være foreldreferdigheter, barnas selvregulering eller venneferdigheter, eller nyttige ferdigheter for personell som arbeider med barn og unge.
Les mer om De utrolige årene her
Sagt av foreldre etter DUÅ kurs i Ringsaker:
«Vi har fått en mye hyggeligere hverdag med mindre
stress."
«Fantastisk tilbud fra kommunen!»
«Nå ser jeg hvordan jeg som forelder lettere kan forstå barnet mitt!»
Kontaktperson:
Jane O. Sørensen
Tlf. 489 97 672
Trygghetssirkelen/Circle of security (COS-p)
Trygghetssirkelen/Circle of security -parenting (Cos-p)
Foreldrekurset Trygghetssirkelen er basert på mange tiår med forskning om hva som gir barn en trygg tilknytning til sine nærmeste omsorgspersoner. Kurset kan hjelpe foreldre med å bli tryggere i forståelsen av barns følelser, atferd og behov, og hvordan en kan få et bedre samspill med barnet.
-
Kurset er gruppebasert, går over åtte ganger og har oppstart flere ganger årlig i Ringsaker.
-
Vi tar utgangspunkt i Trygghetssirkelen – et kart for å forstå barns grunnleggende behov fra sine nærmeste omsorgspersoner.
-
Kurset tilbys i hovedsak foreldre til barn i alderen 4 mnd - 6 år, men dere med litt eldre barn er også velkomne!
-
Målet er at barna skal få hjelp til å kjenne seg trygge, få bedre selvfølelse og selvtillit. På den måten kan de stå sterkere rustet til å møte utfordringer de møter i livet.
-
Kurset tilbys også til barnehagepersonell i Ringsaker.
Les mer på Circleofsecurity.net
«Circle of security er et kurs som hjelper deg å forstå barnet ditt; hvor det er i forhold til å ville utforske og i forhold til å ville ha trøst/omsorg. Det hjelper deg å skjønne bedre hvorfor barnet gjør som det gjør, og hvorfor du som forelder gjør som du gjør. Du får nyttige knagger hvor du kan sortere ting, slik at du kan handle på en bedre/mer fornuftig/konstruktiv måte. Du vil se barnet ditt i et nytt lys, og være mer reflektert i samhandling med det. Du vil bli en tryggere voksen, og en tryggere havn, som fører med seg mindre stress og mer felles glede.»
-Mor om Trygghetssirkelkurs i Ringsaker
Kontaktpersoner/påmelding:
Moelv: Kari Ingeborg Berg, tlf. 459 79 885
Brumunddal: Kristin Haugholt, tlf. 459 70 641
Du kan også henvende deg på e-post (ikke send sensitiv informasjon), eller ta kontakt med barnets helsesykepleier.
International Child Development Program (ICDP)
International Child Development Program (ICDP)
Foreldrekurset er utviklet av to norske psykologer, er forskningsbasert og har fokus på godt samspill mellom foreldre og barn.
I Ringsaker tilbys ICDP foreldre med minoritetsspråklig bakgrunn og til foreldre med barn med funksjonsnedsettelser.
ICDP tilbys på følgende språk i Ringsaker: Somalisk, tigrinja (Eritrea), amharisk (Etiopia), vietnamesisk, russisk, polsk, rumensk, ukrainsk og arabisk. Disse kursene ledes av to veiledere, hvorav én kan morsmålet til foreldrene i gruppen.
For mer informasjon om ICDP, kontakt:
Maria Solli, Brumunddal helsestasjon.
For spørsmål eller påmelding: Send e-post (ikke send sensitiv informasjon)
Les mer hos Les mer hos Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og ICDP Norge
Er du interessert, kontakt:
- Helsestasjonen
- Åpen barnehage
- Ringsaker Avlastningssenter
2-dagers kurs: Emosjonsfokusert ferdighetsstrening for foreldre
Emosjonsfokusert ferdighetsstrening for foreldre
Synes du, som alle andre, at foreldrerollen kan være strevsom? Dette praktiske kurset er for deg som ønsker å øve på hvordan du best kan møte ditt barns følelser.
Kurset egner seg for foreldre med barn som strever, viser problematisk atferd eller der familien har opplevd noe vanskelig. Foreldrekurset er også for alle foreldre som ønsker å lære mer om å møte og hjelpe barn med vanskelige følelser.
Her er noen sitater fra tidligere deltakere:
"Jeg føler at jeg har fått et verktøy til å håndtere de vanskeligste situasjonene hvor jeg tidligere følte meg helt hjelpeløs. Det eskalerer sjeldnere enn før."
"Jeg har fått en helt annen jente nå. Jeg har fått tilbake godjenta. Hun er mye mer åpen og snakker mer om livet sitt."
"Dette er definitivt den beste hjelpen vi har fått. Dette kommer til å forandre hele livet vårt."
"Kurset har ikke bare forandret forholdet mitt til gutten min, det har forandret meg. Jeg har begynt å bli kjent mer meg selv og jeg liker meg selv bedre."
Å være forelder er en utfordrende oppgave! Det er en stor jobb å skulle håndtere et barn sine følelser samtidig som man håndterer sine egne. Når følelser ikke håndteres på en god måte kan familier komme inn i vanskelige mønstre og krevende livssituasjoner som tærer på energi og livskvalitet.
Barnet kan bli sint, stille, engstelig, deprimert, utagerende, skamfullt eller på ulike vis utfordre grensene foreldrene ønsker å sette. Foreldrene kan igjen bli sinte, fortvilet, bekymret for fremtiden, føle avsky overfor barnets atferd eller bli overdrevent ettergivende eller strenge. Vi kan bli dårlige utgaver av oss selv og mislike oss selv som forelder. Uansett hvilket mønster deres familie er i, kan man gjøre noe med det. Vi vet at alle foreldre vil, og vi tror alle kan.
På dette kurset får du en innføring i fire sentrale ferdigheter for følelsesbevisste foreldre. Ferdighetene tar utgangspunkt i metoden Emotion Focused Skills Training for Caregivers (EFST), som er en anerkjent vitenskapelig metode for å håndtere følelser i foreldrerollen. Disse ferdighetene er:
1. Empatisk validering: Hvordan møte et barns følelser på en god måte som lærer barnet ditt å forstå, tåle, kunne håndtere og ikke skamme seg over egne følelser?
2. Grensetting: Hvordan kunne sette grenser for barnet ditt på en sunn og fleksibel måte?
3. Reparasjon: Hvordan reparere med barnet ditt og si unnskyld når du har gjort noe dumt eller feil som barnet ditt har fått vondt av?
4. Håndtering av egne følelser: Hvordan kan dine egne følelser og emosjonelle sår stå i veien for at du får gjort det beste for barnet ditt, og hvordan overkomme det?
Kurset er opplevelsesbasert, med en blanding av teori, øvelser og egenarbeid. Det fordrer høy deltakelse og en villighet til å kunne utforske egne følelser i møte med ditt barn, da vi vet at det gir best utbytte.
Kursholderne er psykologer med bred erfaring.