– Vigsel er en hyggelig oppgave der kjærligheten mellom to mennesker markeres. Vielsene er akkurat like forskjellige som innbyggerne våre. Noen er i 70-åra, andre i 20-åra, noen gifter seg for første gang, og andre for andre eller tredje gang, sier ordfører Anita Ihle Steen.

– Noen gifter seg i hemmelighet mens andre har med seg familie og venner. Vi vier mann og kvinne, mann og mann og kvinne og kvinne, legger ordføreren til.

Vielser i hele kommunen

Som ordfører med vigselsmyndighet kommer hun tett på brudeparet og deres nærmeste. Kommunen har etablert et kommunalt vielsesrom hvor mange velger å gifte seg, men vielsene finner sted i hele kommunen.

– Noen vil ha vielsen hjemme, andre i et forsamlingslokale eller på en av de vakre gårdene her i Ringsaker. Noen har små selskap og andre har store. Ingen seremoni er lik, men for meg som ordfører betyr det mye å få være en del av en av de største dagene i disse parenes liv, sier ordføreren.

– Jeg har også viet personer fra andre kommuner som har valgt å gifte seg på et idyllisk sted i Ringsaker, som for eksempel på Hoel gård. Likeledes har jeg reist til andre kommuner for å vie utflyttede ringsaksokninger, forklarer hun.

Borgerlig vigsel passet for brudeparet

Brudepar nummer 100 valgte først og fremst borgerlig vigsel av praktiske årsaker. De har vært gift før, og valgte å gifte seg på nytt framfor å inngå en samboerkontrakt.

– Vi har ikke felles barn, og for å sikre både oss og våre særkullsbarn ble vi rådet av advokat til å gifte oss, forteller Anne Bergrud, og legger til at hun gleder seg til vielsen.

Gjennom kommunen fikk brudeparet tid for vielse med en gang de ønsket, da det ikke er noen venteliste for øyeblikket. Velger man i tillegg å gifte seg i kommunens vielsesrom på fredager mellom 10 og 14 i perioder utenom skoleferier, er tilbudet gratis.