– Noen er mest glad for å se bikkja, andre er mest glad for å få besøk av meg, og noen vil klappe på både meg og bikkja, ler Lie. 

– Besøkshunden er en typisk barrierebryter. Det er mye lettere å få i gang en samtale når hunden er med, legger hun til. 

For å bli besøkshund har hunden Pia måttet gå igjennom et omfattende kursprogram i regi av Røde Kors.

– Pia har blitt vurdert i forhold til egnethet og har bestått en mentaltest, som viser at hun kan tåle ytre påvirkninger som skrik, lugging, knuffing og slag, mørke rom, og gjenstander som krykker og rullestoler. En god besøkshund må være robust og rolig på samme tid, forklarer Lie. 

Godt kjent på langtidsavdelingen

– Brukerne synes det er hyggelig å ha noen å kose med og klappe på. En hund er helt nøytral og bryr seg ikke om man er hverken gammel eller dement, sier Lie, som har blitt godt kjent på langtidsavdelingen de siste åra.

Knut Hoffart (82) er en av beboerne som fikk besøk denne uken.

– Det er hyggelig å få besøk. Jeg hadde selv hund som barn – i tillegg til mange kaniner, sier Hoffart, som også kan fortelle at han var læreren til Mona da hun gikk på barneskolen. 

 – Jeg husker at jeg underviste deg i musikk, sier han, og Mona nikker bekreftende. 

Mona går fra rom til rom og snakker litt med hver enkelt av brukerne. Noen er mer snakkesalige enn andre, men det er tydelig at alle setter pris på hundevisitten.

Viktig tilbud

Lillian Dahlseng er avdelingsleder ved Brumunddal bo- og aktivitetssenter og understreker viktigheten av tilbudet.  

– Jeg synes det er kjempeflott tilbud. Det øker trivselen og vekker minner fra barndommen og ungdomsåra til mange av beboerne, sier hun.  

– Det finnes flere besøkshunder i Ringsaker, som gjør en god jobb. Men vi ønsker oss flere, avslutter, Lie. 

Har du lyst til å bli besøksvenn med hund? Ta kontakt med ditt lokallag av Røde kors eller Margrethe Nordby i Hedmark Røde Kors.


Foto: Knut Hoffart koser seg med besøk av Mona Lie og besøkshunden Pia.