– Vi lar barna komme til oss, lar dem sitte på fanget og lade litt når de trenger ro eller nærhet. Det er veldig viktig at vi er tilgjengelige for bara og kan ta dem i mot med åpne armer når de trenger det. Regler, musikk, kos og stell hører sammen. Sang er en viktig del av dagen og vi tar gjerne en trall eller regle i lek- eller stellesituasjoner, legger hun til. 
 
På småbarnsavdelingen «Gromongen» er det en rolig og fin stemning. Tara, Johannes, Noah og Magnus er våkne, de resterende fem barna sover. Om ikke lenge skal de kle på seg og gå ut, men enn så lenge koser de seg med gulv- eller bordaktiviteter.

Praktisk tilrettelagt for de minste barna

– Her på avdelingen går det til sammen 9 barn. Noen av dem sover to ganger i løpet av barnehagedagen, mens andre bare sover én gang. Vi legger opp dagen slik at vi tilpasser barnas behov. På formiddagen kan det være at de største barna er ute og leker, mens de minste tar seg en lur, sier Unni. 
 
– I tillegg er barnehagen praktisk tilrettelagt for både barn og personalet, med fasiliteter som hev- og senk-stellebord og eget vognrom som gjør at barn kan sove inne, men få frisk luft uten at det blir rått eller fuktig i vogna, legger hun til. 

«Vennskap og lek» som satsingsområder

Foruten å gi mye kjærlighet, omsorg og kos, er veiledning viktig for de minste barna. «Vennskap og lek» er satsingsområder i barnehagens årsplan – og gjenspeiles i det pedagogiske arbeidet. 
 
– Vennskap og tilrettelegging for gode relasjoner i barnehagen er en stor del av vår hverdag. Det er viktig at vi legger til rette slik at gode vennskap etableres og opprettholdes. Slik bidrar vi til å utvikle barnets sosiale kompetanse, sier barnehageleder Mette Linnerud.