– Vi har lange tradisjoner med elgjakt her på gården, og jeg selv og søstrene mine var alltid med da vi var små. Etter at vi fikk barn selv har Hans og jeg invitert barnehagen på besøk for å være med på elgslaktinga, for vi synes det er viktig at ungene får et forhold til hvor maten kommer fra, sier gårdbruker Ingrid Trøstheim.

– Elgen er naken!

Med upåklagelig timing sørget jaktlaget for et perfekt treff rett i hjertet på en av årets kalver bare en halvtime før barnehagebarna ankom gården. Det var dermed en rykende fersk elg som ble kjørt til gards og presentert for ungene.
 
– Kjenn så myk den er på mulen, og på ørene, oppfordret Trøstheim, og ungene stimlet sammen for å kjenne. De fikk se på hjertet til elgen, og de fikk undersøke lunger fra et annet dyr.
 
Så var det tid for å flå elgen, og jaktlaget fikk jobben gjort med vante hender. Ungene så på, og kunne med stor iver konstatere at elgen hadde kledd av seg. Litt spennende var det nok, men nysgjerrigheten tok overhånd for de fleste, og da Amund Trøstheim viste og forklarte hva de ulike delene av elgen kaltes, fulgte de med som tente lys.

Gryte og indrefilet

På forhånd hadde barn og voksne i barnehagen laget klar en elggryte som ble varmet opp over bålet og servert til formiddagsmat. Kokk, matskribent og matentusiast Andreas Viestad stekte en indrefilet av elg på bålpanna, og barna smakte ivrig på kjøttet.
 
– Nam, dette var enda bedre enn taco, mente Mathias, som storkoste seg med både indrefilet og elggryte.
 
Viestad er leder for prosjektet «Matkommunen Ringsaker», der det å sette mat fra Ringsaker på kartet både for egne innbyggere og for andre står sentralt. Han synes det faste opplegget som Nes barnehage får delta i på Trøstheim gård er midt i blinken.
 
– Elgjakta er en gammel tradisjon her på Nes. Før var alle med i slaktinga og hadde et forhold til det, men slik er det ikke lenger. Derfor er det så viktig at barna får mulighet til å være med og se hvordan maten blir til, og hvor vi får kjøttet fra, sa han.

 

Lag elggryta til Nes barnehage og Andreas Viestad du også!

 
Oppskrift
 
Til seks personer trenger du:
1.500 gram elgkjøtt av lår, delt i terninger 
Rapsolje
300 gram sopp, finsnittet
3 løk, finhakket
4 gulrøtter, finhakket
1/2 sellerirot, i biter

8 middels store poteter, i terninger
2 ss hvetemel
3-4 dl kraft eller buljong
4 einebær, knust

En skvett fløte

4-6 skiver brunost

Salt og nykvernet svart pepper
Serveres med tyttebær og brød
 
Varm oljen i en vid gryte over middels høy varme. Stek kjøttet til godt brunet. Løft ut og sett til side.
 
Stek soppen til godt brunet, løft ut og sett til side. 
 
Stek løk, Skrap løs alt som har festet seg i bunnen av gryta. 
 
Dryss over hvetemel. Tilsett kraften og rør godt så du blir kvitt eventuelle melklumper. Ha soppen og kjøttet tilbake i gryta. Tilsett salt, pepper og einebær og kok under lokk til kjøttet er mørt, omtrent 2 timer. Ha oppi gulrot, selleri, potet og la dette koke med siste 30-45 min. Pass på at gryta ikke koker tørr, tilsett eventuelt mer vann underveis.
 
Til slutt tilsettes en skvett fløte og brunost.
 
Server med tyttebær eller ripsgele, og brød.