Hun er en av åtte familiekontakter i Ringsaker som en dag i uka besøker «sin» familie og hjelper til med stort og smått.

Gir pusterom

Home Start familiekontakten, som er en del av helsestasjonen i Brumunddal, har vært i drift siden september 2017. 

– Tanken er at foreldre som trenger det skal få en pustepause, slik at de får mer overskudd til å ta seg av sitt og sine, sier koordinator Martina Erica Johansen. Det varierer hva familiekontaktene bidrar med.

– Mange går trilletur med nyfødte slik at mor kan slappe av og hente seg inn, eller gjøre andre ting som man ikke så lett får gjort med en liten baby som krever sitt. Andre er med foreldre i åpen barnehage, bidrar med kveldsstell, legging, eller er med på babysvømming. Vi har mange tvillingforeldre som naturlig nok kan ha behov for avlastning i perioder, forteller Johansen. 

Det er overvekt av foreldre i tidlig spedbarnsfase som ønsker hjelp av familiekontakter. Man kan få hjelp to til fire timer per uke i inntil ca. seks måneder, og minst ett av barna må være under skolealder.  

Nettverk og støtte    

For Pernille Ødegård var det ønske om å bidra til å gjøre hverdagen lettere for noen som gjorde at hun meldte seg som familiekontakt. 

– Samboeren min og jeg har stort nettverk, og vi har mange som har lyst til å hjelpe oss når vi har behov for det. Jeg ser viktigheten av å kunne gjøre andre ting enn å bare være mor og far, og jeg vet at ikke alle har muligheten til det fordi de ikke har noen de kan be om hjelp. Jeg vil anbefale alle som har litt tid til overs å melde seg på forberedelseskurs for familiekontakter. Det er utrolig koselig å komme ut til folk, og følelsen av å være skikkelig til hjelp er rett og slett ubeskrivelig, mener hun.

Nytt kurs starter opp i august, og mandag 11. juni kl. 18-20 kan de som er interessert komme på biblioteket for få vite mer om ordningen.

Vil du vite mer? Ta kontakt med koordinator Martina Erica Johansen på tlf. 404 33 966.